Prve hrvatske 3D pločice „potječu“ iz Poreča. Ova trodimenzionalna inovacija djelo je Juga Jakovčića iz tvrtke E3 d.o.o. čiji je tim osmislio materijal, dizajn i proizvodnju obloga u tri dimenzije. Ovaj novi trend pojavljuje se na fasadama i interijerima kao dekorativni element s akustičnom funkcijom. Proizvod je nastajao dvije godine, a proces izrade pločica traje 24 sata odnosno mjesec dana. Počinje izradom smjese, lijevanje u kalup, sušenje a potom i „zrenje“ betona. Proizvodnja je počela početkom godine, a posebnost ovih pločica očituje se i u postupku održavanja. Naime, pločice imaju završni sloj koji ih štiti od utjecaja atmosferilija i ne zahtijevaju posebno održavanje.

Na ideju izrade pločica tim je došao analizom tržišta i uvidom da iste nedostaju i na europskom tržištu. Iako su prisutne samo kod nas, cilj je proširiti prodaju i na tržište Europske unije. Prvenstvena namjena pločica je estetska no s obzirom na to da su napravljene od posebne mješavine visokotehnološkog betona, pločice poboljšavaju i akustiku i termiku građevina u kojima su postavljene. Uz oštre linije i čvrstu geometriju sada se razvija novi dizajn oblijih linija.

Pločice se trenutno mogu naručiti on-line čija cijena po kvadratu iznosi 800 kn + PDV. Minimalna narudžba je 5 m2. Tvrtka E3 d.o.o. svoj novi proizvod priprema za izložbu na sajmovima vezanim za arhitekturu i dizajn.

 

 

 

Podijeli ovo