Trogir, najljepši grad-otok na svijetu prema ocjeni poznatog časopisa National Geographica, smješten je u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nalazi se u središnjoj Dalmaciji, na sjeverozapadnom dijelu Kaštelanskog zaljeva. Grad leži na malenom otočiću u morskom tjesnacu između kopna i otoka Čiova s kojim je spojen mostovima. Povijesna jezgra grada predstavlja jedinstveni spomenik kulture zbog čega se Trogir od 1997. godine nalazi na UNESCO-voj Listi svjetske baštine.

Zahvaljujući bogatoj kulturnoj povijesti i blagoj mediteranskoj klimi, Trogir je poznato turističko središte te iz godine u godinu bilježi rast dolazaka i noćenja. Zahvaljujući raznolikoj obali s više od tisuću otoka i brojnim atraktivnim plažama te blagoj sredozemnoj klimi s 2400 do 2800 sunčanih sati godišnje, Jadranska obala je jedna od najznačajnijih turističkih destinacija na Mediteranu i glavni generator turističke potražnje Hrvatske.

Trogir je odlično povezan s ostatkom Hrvatske i Europom zahvaljujući neposrednoj blizini međunarodne zračne luke, autoputa i putničkih luka. Od drugog najvećeg grada u Hrvatskoj, Splita, udaljen je oko 28 kilometara, a od Zagreba, glavnog grada Hrvatske, udaljen je oko 380 kilometara.

 Zračni promet

U Splitsko-dalmatinskoj županiji nalazi se drugi najprometniji hrvatski aerodrom, Zračna luka Split. Smješten je oko 5 kilometara sjeverno-istočno od centra grada Trogira. Na ovaj aerodrom slijeće preko 40 domaćih i internacionalnih avio-kompanija, uključujući  Aeroflot, Air Berlin, Austrian Airlines, Croatian Airlines, Finnair, Lufthansa, Scandinavian Airlines, Ukraine International Airlines, Vueling Airlines, and Wizz Air. Zračna luka između ostalog je zračnim linijama povezana s Amsterdamom, Barcelonom, Berlinom, Kopenhagenom, Dublinom, Ženevom, Kijevom, Londonom, Manchesterom, Moskvom i Zurichom.

Željeznički promet

 Najbliža željeznička stanica nalazi se u Splitu, istočno od Trogira. Splitska željeznička stanica je dio glavne željezničke linije Split-Zagreb i nudi direktne veze prema nizu hrvatskih i internacionalnih destinacija – među ostalim – Kninu, Zagrebu, Budimpešti i Pragu.Međutim, mnoge željezničke linije su sezonske, odnosno u ponudi su samo tijekom glavne sezone.

Cestovni promet

 Trogir je dobro integriran u regionalnu i nacionalnu cestovnu mrežu. Autocesta A1 od Zagreba do Splita povezuje sjever i jug zemlje te je od velike važnosti za cjelokupni  razvoj županije. Trogir je sa Splitom povezan državnom cestom D8, tzv. Jadranskom magistralom, dok je sa Šibenikom povezan državnom cestom D58. Najznačanija hrvatska autocesta,  A1 (koja povezuje Zagreb sa Splitom, a kada bude završena i s Dubrovnikom), koja je dio europske autoceste E 65 (koja povezuje Švedsku s Grčkom) udaljena je oko 22 kilometra od Hotela Medena (24 minute automobilom). Do hotela se može doći i Jadranskom magistralom, odnosno državnom cestom D8 koja povezuje sjeverni i južni Jadran.

Javni prijevoz

Javni prijevoz u Trogiru je organiziran lokalnim autobusima. Trogir je autobusima povezan s velikim brojem mjesnih ( Solin, Kaštela, Marina, itd.), međugradskih (Dubrovnik i Zagreb, itd.) i internacionalnih linija (Austrija, Njemačka, itd.) koje kreću s glavnog autobusnog kolodvora.

Morski promet

Trogir ima malu trajektnu luku s jednom linijom između Trogira i otoka Drvenik. Sljedeća veća trajektna luka je u Splitu koja nudi česte trajektne veze prema centralno-dalmatinskim otocima kao i prema Ankoni u Italiji.Kroz Luku Split u 2015.godini prošlo je oko 650 tisuća vozila.

Tijekom ljetne sezone u splitsku luku dolaze i brojni kruzeri iz Atene, Barcelone, Istanbula, Monte Carla, Kotora, Napulja, Palerma, Rima, Venecije i brojnih drugih gradova tijekom ljetne sezone.

Trogirske marine, kao značajno polazišno odredišta za jedriličare, podupiru popularnost regije, te se stoga mogu smatrati važnim generatorom potražnje. Na trogirskom području nalaze se tri marine, ACI Trogir Marina, Marina Baotić 300 i Marina Trogir, koja je kao i Hotel Medena u vlasništvu Kermas energije.

 

Podijeli ovo