Tvrtka Pulse Yacht Design je splitska tvrtka koju je osnovalo troje mladih stručnjaka. Leo Ćurin specijaliziran je za sisteme i brodograđevne elemente, Maja Bućan bavi se dizajnom i uređenjem interijera a programiranje je zadužen Krešimir Prlić. Projektni trio predstavio je na sajmu u Düsseldorfu najnoviju Bavariju C57 kao i jahtu More 55 izgrađenu u Dugopoljskom brodogradilištu More Boats.

Najveće njemačko brodogradilište, te ujedno i tehnološki najnaprednije brodogradilište angažiralo je ovaj tim za dizajn jahti. Ugovor za Bavaria Yachts iz Giebelstadta (koji godišnje izgradi više od 1300 brodova) potpisali su početkom 2016. godine, a na uređenje Bavarije C57 radilo je 6 stručnjaka. U samo osam mjeseci ovaj tim je napravio projekt i prototip broda. Njihov suradnik Maurizio Cossutti napravio je trup i palubu. Serije Bavarije C57 u potpunosti je nova s novim dizajnom, a Bavaria Yacht želi sa splitskom tvrtkom dugoročnu suradnju. Dva nova projekta su dogovorena, a u budućnosti bi trebali napraviti i pet-šest modela jedrilica. Zbog tehnoloških standarda u Njemačkoj morali su unaprijediti proces laminiranja. Radi se o ukidanju ručnog laminiranja jer je štetno za okoliš i ljude koji rade s tim. Splitska tvrtka dosjetila se da se brod proizvodi u vakuum infuzijskom postupku, gdje nema štetnog utjecaja na okoliš.

Bavaria Yacht preuzela je prije dvije godine francusko brodogradilište Nautitech koje proizvodi katamarane, čime je upotpunila svoju ponudu. Katamarani su sada u trendu čije potražnja raste iz godine u godinu.

Splitski tim nastavit će suradnju s brodogradilištem More iz Dugopolja, te grade jahtu More 40.  Brodogradilište More obitelji Mandić nastalo je prije 20 godina koja je u svojoj floti imala performance cruisere. Na projektu More 55 Splićani su napravili kompletnu strukturu, inženjering i dizajn interijera. Sredina strukture broda More 55 je od nehrđajućeg čelika u području kobilice i jarbola zalijepljena, dok je ostalo pričvršćeno vijcima.  More 55 ima 5 kabina, tri sanitarna čvora i siguran je da može dva puta prijeći Atlantski ocean.

Suradnja s Bavarijom učinila je ove splitske dizajnere svjetski poznatima, a interes za njih pokazali su i veliki prodajni distributeri. Tržište u Hrvatskoj se oporavlja, tvrtke koje su preživjele rade i posluju sve bolje. Leo Ćurin je mišljenja da će se industrija male brodogradnje polako premještati u Hrvatsku. Posljednja dva desetljeća bila je razvijena u poljskoj ali se cijena rada ondje približila Hrvatskoj. Poljske tvrtke rade uglavnom za njemačka brodogradilišta, pa i za Bavariju, no nisu podigli cijene rada. Hrvatska nudi više prednosti i zbog svoje geografske lokacije, tu je koncentrirano znanje, more, prodaja, blizina Italije, Francuske, Grčke gdje je većina kupaca.

Svoje iskustvo Ćurin i Bućan stekli su radeći u AD brodovima. Što se tiče interijera, danas je normalno da brod ima unutarnji dizajn modernog stana, a naša industrija prati industriju namještaja. U trendu je bijeli hrast, orah, mahagonij. Linija Holiday ima manje opreme i financijski je povoljnija. Cilj tvrtke jest stabilan rast i preuzimanje što manje rizika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovo