Najviše zasluga za povećanje hrvatskog izvoza ide farmaceutskoj industriji. Hrvatski je izvoz u 2016. godini iznosio 12,3 milijarde eura što je rast od oko 7 posto odnosno 800 milijuna eura.

Ako BDP raste dva uzastopna tromjesečja, možemo govoriti o pozitivnom šoku. Skok od skoro 30 posto iznenadio je sve.

Siječanjski skok izvoza samo je nastavak trenda posljednjih mjeseci 2016. godine. Rezultati za siječanj 2017. godine pokazuju da je izvoz u EU rastao za 11,5 posto a u druge zemlje je povećan za 63,3 posto. Radi se o izvoza lijekova i oružja u SAD.

Naime, u prošloj je godini hrvatski izvoz iznosio 12,3, milijarde eura. Farmaceutska industrija povećala je svoj izvoz za više od 300 milijuna eura što čini rast od nevjerojatnih 56 posto. Prehrambena industrija donijela je u Hrvatsku 1,08 milijardi eura odnosno 150 milijuna eura više nego godinu prije. Izvoz metalnih proizvoda (oružje i streljivo) također je realizirala oko 150 milijuna eura više nego godinu prije dok je u jednakom omjeru povećan izvoz električne opreme.

Najviše izvoza ostvareno je u zemlje EU koja je apsorbirala 66,6 posto hrvatskog izvoza. No, u SAD je evidentirano povećanje izvoza od čak 70 posto tj. 187 milijuna eura (ponovno zahvaljujući farmaceutskoj industriji i proizvodnji oružja).

Oko 40 posto niži izvoz imala je brodogradnja, za koju se očekuje da će ga u ovoj godini povećati s obzirom na broj narudžbi.

 

 

 

Podijeli ovo