Prije početka turističke sezone, grad Kraljevica može se pohvaliti s brojkom od „samo“ 150 nezaposlenih osoba što ju čini jednom od 10 najuspješnijih gradova u Hrvatskoj po smanjenju zaposlenosti. Tu se još nalaze i Klanjec, Sveta Nedjelja, Oroslavlje, Samobor, Zlatar, Varaždin, Ludbreg, Pregrada, Kraljevica i Karlovac. Posebno zanimljivo jest da je Kraljevica jedini obalni grad od navedenih. Uskoro će najveći problem biti nedostatak kvalificiranih radnika u brodogradnji i građevini.

Gradonačelnica Kraljevice Nada Turina Đurić naglasila je kako je ponosna što se Kraljevica više ne spominje kao grad slučaj kao što je to bilo 2013. godine kada je kraljevičko brodogradilište ušlo u stečaj. Tada je Turina Đurić izabrana za gradonačelnicu te priznaje da je tada grad bio u situaciji kada se nije naziralo koliko će vremena trebati da se oživi gospodarska djelatnost. Zasluge za oporavak propadaju Dalmontu koji je preuzeo koncesiju nad brodogradilištem, Neografu, Kvarnerplastici, turističkim tvrtkama i poduzetnicima. Rezultati smanjenja nezaposlenosti potvrđuju pozitivne trendove, a zahvaljujući brzom stečajnom postupku na tvrtku Dalmont 2014. Godine omogućeno je da Dalmont pokrene poslovne planove u brodogradilištu. Iako to danas nije brodogradilište kakvo se pamti, trenutno zapošljava oko 200 radnika i ugovara nove poslove.

Kako bi se omogućio daljnji razvoj gospodarstva pokrenuta je izmjena Prostornog plana Kraljevice koji će omogućiti nova ulaganja na prostoru brodogradilišta ali i širenje građevinskih i turističkih područja. Izmjena plana uključuje i projekt kanalizacije. Tu je i završen projekt rekonstrukcije ambulante, što je i najskuplji projekt započet i završen u jednom mandatu. Za njegovu su realizaciju zaslužni mnogi, a prije svega građani iz čijih se poreznih davanja objekt izgradio.

Sljedeći projekti su gradnja novog centra POS-a u Šmriki, gdje će izgrađeni stanovi biti za useljenje u roku od godine dana. Još jedan projekt u sljedećem mandatu je uređenje centra Kraljevice (promet, parkiranje, zelene površine), te zahvat na dvorcu Frankopan koji će uključivati uređivanje fasada, okoliša, vinske kuće.

 

 

Podijeli ovo