Institut Ruđer Bošković pomoću sredstava EU kreće u projekt komercijalizacije svojih inovacija.  Odlične su to vijesti s obzirom na to da je Hrvatska na dnu ljestvice europske inovativnosti.

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković naglasio je kako je položaj Hrvatske u većini kategorija inovativnosti loš i ako se ne naprave neki konkretni potezi, mogle bi nas preteći zemlje poput Rumunjske i Bugarske.

Povodom otvaranja projekta Jačanje sustava upravljanja znanjem i komercijalizacijom istraživanja IRB-a, a u okviru kojega će se održati okrugli stol na temu Mogućnosti i prepreke komercijalizaciji inovacija, ravnatelj IRB-a smatra da je komercijalizacija složen proces. Postupak provedbe i zaštite patenata je dugotrajan i skup, a zahtjeva veliku aktivnost inovatoru uz demotivirajuće zakone za znanstvenike.

U patentnom portfelju Instituta nalazi se 15 prihvaćenih patenata. Ako inovator potroši nekoliko tisuća kuna za patentnu zaštitu, on taj patent mora i održavati te svakoj EU zemlji godišnje platiti naknadu od nekoliko tisuća dolara. Da bi se sve ovo moglo realizirati, potrebno je mijenjati Zakon o radu, odnosno da plaća za sve zaposlenike varira sukladno učinku, broju i kvaliteti publikacija i projekata.

 

 

 

 

 

Podijeli ovo