Gdje sakriti vrijedne stvari od ljetnih lopova? Zamislite da više ne trebate brinuti za novac, ključeve i mobitel. Rješenju ovog problema dosjetili su se pobjednici Zadar Youth Challengea, natjecanja mladih kreativaca koji su osmislili solarne pretince „Safe Wave“. Pretinci bi stajali na plaži, mogli bi se iznajmiti a solarno energijom omogućilo bi se punjenje mobitela i mogućnost bežičnog Interneta. Njihova uporaba je jednostavna, korisnik uplaćuje određeni iznos gotovinom, karticom ili SMS-om. Zauzvrat korisnik dobiva jednokratnu vodootpornu narukvicu s vlastitim kodom.

Ova ekipa mladih inovatora postali su slučajni partneri  koje je spojio zadarski prostor za rad i suradnju poduzetnika i samozaposlenih kreativaca COIN.  Upravo im je COIN ustupio pravo korištenja prostora za razvijanje ideja na tri mjeseca. Cilj ovog modela rada je poticanje mladih na samozapošljavanje i poduzetništvo kako bi imali priliku prezentirati svoje ideje u sklopu kojeg se organiziraju i korisne radionice. Jedna od takvih je Zadar Youth Challenge koji je u sklopu projekta European Coworking Network okupio mlade ljude raznih stavova, zanimanja i dobnih skupina. Prijavilo se oko 60 sudionika a u uži krug prošlo je njih 18. Svaki tim dobio je glavni hešteg „prostor i ja“ i tri dodatna koji su im bili vodilja u smišljanju poduzetničkog projekta.

Korisnicima u COIN-u na raspolaganju je 360 m2 prostora sa sobama za sastanke, multimedijalnom dvoranom i radnim prostorom u kojem mogu smišljati i razvijati svoje ideje. Prostor nije rezerviran samo za Zadrane. Već drugu godinu zaredom posjećuju ga belgijski srednjoškolci preko Erasmus programa za razmjenu studenta. Česti posjetitelji su i turisti koji spajaju ugodno s korisnim i za vrijeme praznika obavljaju svoj posao u prostorijama COIN-a. S početkom sezone odnosno pojavom niskotarifnih letova povećava se i broj korisnika sa svih strana svijeta.

Koliko COIN pomaže svojim korisnicima pokazuje i primjer dizajnerice Branke Lukić kojoj je prostor COIN-a pomogao u pokretanju i registraciji vlastitog obrta „Illeconcept“. Još jedan primjer je i Hrvoje Mavra, vlasnik tvrtke „Rec produkcija“ koja se bavi izradom komercijalnih videofilmova za turističke zajednice i velike kompanije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovo