Veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Julieta Valls posjetila je Brodogradilište „Viktor Lenac“. Hrvatsku delegaciju predvodio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, kontraadmiral Predrag Stipanović.

Razlog ovog obilaska je remont odnosno modernizacija zapovjednog broda 6. flote „USS Mount Whitney“ koji će kostrenskom brodogradilištu donijeti oko 30 milijuna dolara prihoda. Ovo je četvrti put da su Amerikanci povjerili složene zahvate 6. flote Viktoru Lencu, čije je ukupna vrijednost posla 75 milijuna eura. Ovime je Američka ratna mornarica postala strateški klijent ovog brodogradilišta.

Posjet je bio i prilika za predstavljanje suvremene robotske tehnologije „Ultra High Pressure Water Jet“ koja zamjenjuje tradicionalni postupak pjeskarenja. Nabavka nove opreme koštat će nekoliko milijuna kuna, a donosi koristi i uštedu vremena pjeskarenja ne samo za radnike već i za stanovnike Kostrene. Naime, nova tehnologija uključuje 24satni robotski rad koji stvara jako malo buke, a može očistiti 50 m2 u sat vremena.

 

 

 

Podijeli ovo