Primjena nanotehnologije u medicini dovela je supružnike Marka Loparića i Mariju Plodinec do novog, bržeg načina dijagnosticiranja raka kod oboljelih koji će uvelike skratiti vrijeme njegovog pronalaska. Doktori znanosti koji već deset godina žive i rade u Baselu izumili su uređaj Artidis na bazi Atomic Force Microscopea (AFM-a) koji radi tako da površinu koju pregledava dodiruje mehaničkom sondom veličine 20 nanometara. Atomic Force Microscope tisuću je puta precizniji od mikroskopa a izumili su ga 1986. godine IBM-ovi znanstvenici Gerd Binnig, Heinrich Rohrer i Christof Berger u Zurichu, za što su dobili Nobelovu nagradu za fiziku. U suradnji s Gerberom supružnici su počeli eksperimentirati kako bi uređaj prilagodili medicini. Otkrili su da stanice raka imaju drukčija mehanička svojstva od ostalih stanica te da se i one međusobno mehanički razlikuju, što im je omogućilo da precizno prognoziraju kako će se tumor širiti. Potonje je vrlo važno jer bez pravog markera tj. prognoze liječnici propisuju kemoterapiju, što nije nužnost kod svih oboljelih pacijenata.

Završna faza testiranja Artidisa provest će se sljedeće godine, dok bi on na tržište, odnosno u odjele radiologije i patologije, trebao izaći za tri godine.

Supružnike je spojila strast za znanošću i medicinom, a nastanak Artidisa povezan je s njihovom odlukom da nakon završenog fakulteta u Hrvatskoj upišu postdiplomski studij na području strukturalne biologije i biofizike u Baselu 2005. godine. Zainteresiranima za primjenu nanotehnologije u medicini te nanomehaniku tkiva stanica, AFM tehnologija im postaje fokus istraživanja. Prednost Artidisa je da ne zahtjeva pripremu tkiva koje se šalje na analizu, već se komad tkiva postavi u uređaj i u roku od tri sata pacijent dobije nalaz. Time se ne smanjuju samo troškovi, već će se patolozi moći više posvetiti malignim bolestima. Fokus je trenutno na raku dojke, a zabilježeni su i rezultati analize ostalih zloćudnih bolesti kao što su rak prostate, jetre, pluća i debelog crijeva.

Godine 2012. Artidis je proglašen jednim od najinovativnijih uređaja u Švicarskoj na Swiss Inovation Forumu.

 

Podijeli ovo