Iako je danas neobično čudi da žene rade u brodogradilištima, one su oduvijek bile njihova konstanta. U remontno brodogradilište „Viktor Lenac“ žene su odavno kročile. Iako u manjini (od 488 zaposlenih, njih 29 su žene), one su danas na odgovornim funkcijama. Primjerice, Tehnomont grupu u čijem je sastavu i brodogradilište vodi Gordana Deranja, a Sandra Uzelac već je devet godina u Upravi Lenca.

Istina je da danas žene moraju na početku uložiti puno više truda od svojih muških kolega po trudu, znanju i stručnosti da bi bile prihvaćene, s obzirom na to da su brodogradilišta „muški bastion“. No, nakon svega i stečene muško-ženske ravnopravnosti, kod svih kolega vlada povjerenje i međusobno uvažavanje. Odjel za nabave materijala i usluga vodi diplomirana ekonomistica Dolores Kuzmić, koja svakodnevno nailazi na stresove zbog kratkih rokova i uvjeta nabave. Kuzmić je zaposlena još od 1993. Godine. U odjelu nabave materijala i usluga značajan je udjel žena koje zajedno jako dobro funkcioniraju. Činjenica je da su muški kolege više za tehničke stvari, a na ove žene se mogu osloniti. Strojarska inženjerka Aleksandra Masar vodi odjel osiguranje i kontrole kvalitete. Njezin opis posla je nezahvalan jer mora ukazati ne pogreške. Ovaj je odjel sastavljen od nekoliko struka odnosno kontrolira šest segmenata – brodograđevna kontrola, strojarska, elektro kontrola, ulazna kontrola materijala, nerazorna ispitivanja zavarenih spojeva i materijala te samo zavarivanje. Masar većinu svog radnog vremena provodi u uredu, a trećinu na samom licu mjesta. Njezino pojavljivanje na brodu znak je većeg problema. Podrijetlom s otoka Ugljana, radila je u Lamjani a potom u Palfinger i Mack-u. U slobodno vrijeme bavi se podvodnim ribolovom. Alfa i omega financija brodogradilišta je Sandra Uzelac, sveučilišna specijalistica kontrolinga.

Remontno brodogradilište je oscilatorna djelatnost u kojoj se stvari jako brzo odvijaju. Nakon burnih razdoblja, dolazi mirnije i tako u krug. Svi djelatnici imaju isti cilj – a to je da posao ide dalje. Recept opuštanja kojeg preporučuje Sandra Uzelac je šalica kave u miru i tišini svog doma.

Najmlađa zaposlenica Lenca Marija Kučan ima tek 25 godina i samostalni je stručnjak zaštite na radu. Jasna Milošević nakon 43 godine rada i 62 navršene godine mijenja zanimanje i kreće u kanadsku avanturu gdje će prihvatiti ulogu baka-servisa svojoj unučici. Računovotkinja Viktora Lenca odlazi u zasluženu mirovinu i sa sobom nosi samo lijepe uspomene. Prisjetila se vremena kada je u računovodstvu Lenca bilo 68 zaposlenika od čega petorica muškaraca. Kako je informatizacija učinila svoje, u ovoj službi danas se nalaze dvije operaterke.

Zajedničko ovim ženama jest ljubav prema moru i svemu vezanom za njega. I miris ruzine, zvuk čekića, ali i muške kolege.

 

 

 

Podijeli ovo