Događaj koji okuplja informatičke stručnjake i programere započeo je u Dubrovniku, u organizaciji dubrovačke razvojne agencije Dura, RIT Croatia i Sveučilišta u Dubrovniku. Svi sudionici Hackathona su iz Dubrovačko-neretvanske županije do zadnjeg dana 9. travnja razvijat će IT rješenja i aplikacije te promovirati projekt „Dubrovnik pametni grad“. Hackathon 2017. se financira sredstvima EU programa Urbact – projekt Tech Town. Najuspješniji nagrađeni projekt je pametni parking, a prate ga pametne prskalice, plaža, kanta za smeće, sustav naplate autobusnih karata, punjenje baterija, svjetlosne navigacije te Dubrovnik Card APP. Osnovana su i dva start-upa – Enum Software i Universal Industries. Ovogodišnji rok unutar kojeg se ideje moraju realizirati je 36 sati umjesto dosadašnjih 48 sati.

Natjecanju je prethodilo osam radionica održane u Dura-i i sveučilišnom Kampusu uz mentore Nikšu Vlahušića, Roberta Kalačića, Dživu Jelića, Andreja Šarića i Ivana Brčića. Najmlađi sudionik ima 16 a najstariji 28 godina. To su učenici metkovske i dubrovačke gimnazije te studenti Pomorskog i Ekonomskog fakulteta, kao i koledža RIT Croatia.

Ideje koje se do nedjelje navečer planiraju realizirati su tuchscreen display s GPS navigacijom za turiste, aplikacija koja prepoznaje turističke objekte i daje podatke o njima, aplikacije za poboljšanje gradskog prometa te projekt regulacije brzine i sigurnosti gradskog prometa.

 

 

 

 

Podijeli ovo