Dana 13. veljače svečano je najavljen početak gradnje prvog od sedam novih višenamjenskih odobalnih ophodnih brodova za talijansku mornaricu.

Sukladno terminskim planovima, prvo plovilo bit će isporučeno 2021. godine a projekt je vrijedan 5,4 milijarde eura. Do 2026. godine isporučivat će se po jedan ophodni brod godišnje. Gradnja je započela rezanjem prve čelične ploče u brodogradilištu u Muggianu.

Glavna zadaća broda bit će ophodnja, traganje i spašavanje s naoružanjem borbenog broda. Dužina mu je 132,5 m, postizat će brzinu od 33 čvora pogonjen dizelskim i plino turbinskim postrojenjem te električnim pogonskim sustavom. Bit će osposobljen i za rad s brzim plovilima a moći će smjestiti 171 člana posade. Gumenjaci kao brza plovila bit će smješteni na boku, sredini broda i krmi, a s njima će se rukovati s pomoću bočnih dizalica.

Do kraja ove godine talijanska mornarica naručit će sva planirana vozila -7 višenamjenskih odobalnih ophodnih brodova, logistički brod, desantni helikopterski dok i dvije brze višenamjenske jedinice za specijalne operacije.

 

 

 

 

Podijeli ovo