Stari grad Dubrovnik

Cestovna udaljenost od Hotela Medena: 255 km – oko tri sata vožnje

Zračna udaljenost od Hotela Medena: 180 kn

UNESCO – „Biser Jadrana“ postao je važna sila Mediterana nakon 13. stoljeća. Taj kasnosrednjovjekovni planirani grad na južnom dijelu hrvatske obale istočnog Jadrana, svojim povijesnom jezgrom smještenom podno brda Srđ, sačuvao je kroz stoljeća do danas karakter jedinstvene urbane cjeline definirane gradskim zidinama, koja ima značajno mjesto u povijesti gradogradnje. Iako znatno uništen potresom 1667. godine Dubrovnik je uspio očuvati svoje gotičke, renesansne i barokne crkve, samostane, palače i fontane.

Grad Split

Cestovna udaljenost- 15 km – oko pola sata vožnje

UNESCO – Dioklecijanova palača i srednjovjekovni Split

Careva palača jedno je od najznačajnijih djela kasnoantičke arhitekture ne samo po očuvanosti pojedinih izvornih dijelova i cjeline, nego i po nizu originalnih arhitektonskih formi koje navještaju novu ranokršćansku, bizantsku i ranosrednjovjekovnu umjetnost. Katedrala je izgrađena u Srednjem vijeku rabeći materijale antiknog mauzoleja. Romaničke crkve iz dvanaestog i trinaestog stoljeća, srednjovjekovne utvrde, te gotičke, renesanse i barokne palače nalaze se unutar rimskih zidina tvoreći tako harmoničnu cjelinu.

 

Grad Trogir

Cestovna udaljenost: 1.5 km – otprilike 5 minuta vožnje

UNESCO – Povijesna jezgra Trogira

Trogir je izvanredan primjer kontinuiteta grada. Ortogonalni plan ulica ovog otočkog naselja potječe iz helenističkog doba koji su uzastopni vladari nastavili ukrašavati s raznim izuzetnim javnim i stambenim zgradama i utvrdama. Njegove lijepe romaničke crkve upotpunjene su izuzetnim renesansnim i baroknim zdanjima. Najznačajnija građevina je trogirska katedrala s portalom zapadnih vratiju, remek-djelom majstora Radovana najznačajnijim primjerom romaničko-gotičke umjetnosti u Hrvatskoj.

Grad Šibenik

Cestovna udaljenost: 44 km, otprilike 45 minuta

UNESCO – Katedrala Sv. Jakova u Šibeniku

Katedrala Sv. Jakova koja je izgrađena između 1431. i 1535. godine svjedok je bitnih razmjena u području spomeničke umjetnosti između Sjeverne Italije, Dalmacije i Toskane 15. i 16. stoljeća. Tri arhitekta – Francesco di Giacomo, Juraj Dalmatinac i Nikola Firentinac – razvili su strukturu u cijelosti izgrađenu od kamena uporabom jedinstvene tehniku za kupolu katedrale.

Plitvička jezera

Cestovna udaljenost: 227 km, otprilike 3 sata vožnje

UNESCO – Nacionalni park Plitvička jezera

Plitvice zahvaljuju svoju ljepotu i nenadmašnu atraktivnost sedri i sedrotvornom bilju. Tvorbom sedre i pregrađivanjem riječnoga korita, nastala je niska od 16 Plitvičkih jezera koja predstavlja veličanstven arhitektonski fenomen prirode okružen gustim šumama u kojima obitavaju medvjedi, vukovi i mnoge druge rijetke životinjske i biljne vrste.

Grad Zadar

Cestovna udaljenost: 130 km, otprilike sat i pol vožnje

Zadar je drevni grad, sagrađen na središtu hrvatskog Jadrana, prepun povijesnih i kulturnih znamenitosti. Star tri tisuće godina, grad duge, burne i dinamične povijesti. Danas je grad Zadar sačuvani spomenik različitih povijesnih vremena i kultura.

 

 

Podijeli ovo