ŽELJKO MAVROVIĆ

Malo tko nije čuo za ekološku proizvodnju bivšeg boksačkog prvaka Željka Mavrovića. Jedan je od rijetkih sportaša koji nakon aktivne karijere nije uložio novac u kafić ili restoran. U vlastitoj tvrtki Eko-centar proizvodio je ekološku hranu no biznis mu nije uspio. Tri je godine pokušavao izvući tvrtku iz financijskih problema u koje je zapala, no ostaje mu ponos jer nijednom radniku nije ostao dužan. Na svom je vrhuncu bio najveći hrvatski proizvođač eko hrane koji je zapošljavao stotinjak radnika. Eko-Mavrović grupa imala je 40 milijuna kuna prihoda a na 400 hektara uzgajao je 15 vrsta žitarica i uljarica. Tvrtka Eko Klara dnevno je proizvodila do 30000 komada peciva i kruha. Okušao se i u uzgoju stoke i prodaji vlastitih mesnih prerađevina. Razlog kraha njegovog eko carstva je bila globalna financijska kriza zbog koje su skuplji eko proizvodi u trgovinama postali nekonkurentni.

IGOR ŠTIMAC

Davne 2000. godine Igor Štimac pokrenuo je  Sport Tip kladionicu koja je pet godina otišla u stečaj, nakon čega ulazi u obiteljski posao proizvodeći vino i maslinovo ulje. Vrijednost početnog ulaganja procijenjena je na više od 5 milijuna eura, a za sada ta priča ide dobro. Štimac je poznat i po diskoteci Faces Club Kaltenberg u Bolu na Braču i „Masters“ u Splitu.

DARIO ŠIMIĆ

Bivši nogometaš posljednjih je godina istaknuti nogometni sindikalist koji se bori za prava obespravljenih nogometaša. Uspio je pokrenuti i privatan biznis – proizvođač je Vivas kave i Aquavive.

ZVONIMIR BOBAN

Zvonimir Boban najviše je ulagao u privatni posao. Prvo se okušao u gradnji stanova i kupovini restorana u Zagrebu. Neslavno je završio pokušaj distribucije hrenovki Wuddy i Pavo za velike trgovačke centre, nakon čega je njegova tvrtke „Moja zemlja“ upala u financijske probleme. Deset posto tvrtke Boban je prodao talijanskom nogometašu Paolu Maldiniju za 400000 eura, a potom deset posto i Andreju Ševčenku.

NIKOLA KALINIĆ

I Nikola Kalinić se kao Zvone Boban „bacio“ na nekretnine. Zanimljiva je priča s ljekarnom u Marmontovoj ulici, čiji je prostor kupio Kalinić. Iako je ljekarna zatvorena pa ponovno otvorena Kalinić prima zajam za taj prostor. Navodno je uložio u još neke, za sada javnosti nepoznate, nekretnine.

JANICA KOSTELIĆ

Nakon imenovanja državne tajnice središnjeg ureda za sport, Janica Kostelić je objavila imovinsku karticu u kojoj stoji mjesečna zarada od cca 14000 kuna neto, te preko 16000 kuna iz ostalih izvora. Vlasnica je pet stanova u Rijeci i jednoga u Opatiji (vrijednog dva milijuna kuna). Vlasnica je tvrtke Aquanivalis koja ostvaruje godišnji prihod od 200000 do 380000 kuna.

GORAN IVANIŠEVIĆ

Iako se okušao, Goran Ivanišević nije se proslavio u građevinskom biznisu. Samo od nagradnog fonda u karijeri je zaradio 10 milijuna dolara, a svoj rodni grad napušta nakon nezadovoljstva s gradskim čelnicima i političarima a vezano za gradnju stambeno-poslovne zgrade na Firulama. Vilu na Marjanu je prodao a zemljište na Duilovu darovao je svojoj majci.

DAVOR ŠUKER I ROBERT JARNI

Propali pokušaj Davora Šukera je robna marka S9, a Davora Jarnija marka R Jarni. Šuker je pokrenuo i nogometnu akademiju koja nije baš izbacila kvalitetne igrače. Danas je Šuker ostao zapamćen više kao nepopularni predsjednik HNS-a dok se Jarni bavi trenerskim poslom.

IVA MAJOLI

Naša proslavljena tenisačica svoju zaradu od turnira uložila je u nekretnine, restoran i teniski teren na Cmroku u Zagrebu. Kako je za svoje potrebe podignula kredit u švicarcima, problemi u poslovanju doveli su do blokade računa i stečaja Teniskog centra. No, spasitelj ove priče je poduzetnik Danko Končar koji uplaćuje 37,8 milijuna kuna duga čime je račun odblokiran. Slijedi novo ulaganje u centar u koordinaciji s Končarom, dok će Iva Majoli u sklopu Končarevog hotela Medena u Trogiru voditi teniske terene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovo