Chat with us, powered by LiveChat

ŽELJKO MAVROVIĆ

Malo tko nije čuo za ekološku proizvodnju bivšeg boksačkog prvaka Željka Mavrovića. Jedan je od rijetkih sportaša koji nakon aktivne karijere nije uložio novac u kafić ili restoran. U vlastitoj tvrtki Eko-centar proizvodio je ekološku hranu no biznis mu nije uspio. Tri je godine pokušavao izvući tvrtku iz financijskih problema u koje je zapala, no ostaje mu ponos jer nijednom radniku nije ostao dužan. Na svom je vrhuncu bio najveći hrvatski proizvođač eko hrane koji je zapošljavao stotinjak radnika. Eko-Mavrović grupa imala je 40 milijuna kuna prihoda a na 400 hektara uzgajao je 15 vrsta žitarica i uljarica. Tvrtka Eko Klara dnevno je proizvodila do 30000 komada peciva i kruha. Okušao se i u uzgoju stoke i prodaji vlastitih mesnih prerađevina. Razlog kraha njegovog eko carstva je bila globalna financijska kriza zbog koje su skuplji eko proizvodi u trgovinama postali nekonkurentni.

IGOR ŠTIMAC

Davne 2000. godine Igor Štimac pokrenuo je  Sport Tip kladionicu koja je pet godina otišla u stečaj, nakon čega ulazi u obiteljski posao proizvodeći vino i maslinovo ulje. Vrijednost početnog ulaganja procijenjena je na više od 5 milijuna eura, a za sada ta priča ide dobro. Štimac je poznat i po diskoteci Faces Club Kaltenberg u Bolu na Braču i „Masters“ u Splitu.

DARIO ŠIMIĆ

Bivši nogometaš posljednjih je godina istaknuti nogometni sindikalist koji se bori za prava obespravljenih nogometaša. Uspio je pokrenuti i privatan biznis – proizvođač je Vivas kave i Aquavive.

ZVONIMIR BOBAN

Zvonimir Boban najviše je ulagao u privatni posao. Prvo se okušao u gradnji stanova i kupovini restorana u Zagrebu. Neslavno je završio pokušaj distribucije hrenovki Wuddy i Pavo za velike trgovačke centre, nakon čega je njegova tvrtke „Moja zemlja“ upala u financijske probleme. Deset posto tvrtke Boban je prodao talijanskom nogometašu Paolu Maldiniju za 400000 eura, a potom deset posto i Andreju Ševčenku.

NIKOLA KALINIĆ

I Nikola Kalinić se kao Zvone Boban „bacio“ na nekretnine. Zanimljiva je priča s ljekarnom u Marmontovoj ulici, čiji je prostor kupio Kalinić. Iako je ljekarna zatvorena pa ponovno otvorena Kalinić prima zajam za taj prostor. Navodno je uložio u još neke, za sada javnosti nepoznate, nekretnine.

JANICA KOSTELIĆ

Nakon imenovanja državne tajnice središnjeg ureda za sport, Janica Kostelić je objavila imovinsku karticu u kojoj stoji mjesečna zarada od cca 14000 kuna neto, te preko 16000 kuna iz ostalih izvora. Vlasnica je pet stanova u Rijeci i jednoga u Opatiji (vrijednog dva milijuna kuna). Vlasnica je tvrtke Aquanivalis koja ostvaruje godišnji prihod od 200000 do 380000 kuna.

GORAN IVANIŠEVIĆ

Iako se okušao, Goran Ivanišević nije se proslavio u građevinskom biznisu. Samo od nagradnog fonda u karijeri je zaradio 10 milijuna dolara, a svoj rodni grad napušta nakon nezadovoljstva s gradskim čelnicima i političarima a vezano za gradnju stambeno-poslovne zgrade na Firulama. Vilu na Marjanu je prodao a zemljište na Duilovu darovao je svojoj majci.

DAVOR ŠUKER I ROBERT JARNI

Propali pokušaj Davora Šukera je robna marka S9, a Davora Jarnija marka R Jarni. Šuker je pokrenuo i nogometnu akademiju koja nije baš izbacila kvalitetne igrače. Danas je Šuker ostao zapamćen više kao nepopularni predsjednik HNS-a dok se Jarni bavi trenerskim poslom.

IVA MAJOLI

Naša proslavljena tenisačica svoju zaradu od turnira uložila je u nekretnine, restoran i teniski teren na Cmroku u Zagrebu. Kako je za svoje potrebe podignula kredit u švicarcima, problemi u poslovanju doveli su do blokade računa i stečaja Teniskog centra. No, spasitelj ove priče je poduzetnik Danko Končar koji uplaćuje 37,8 milijuna kuna duga čime je račun odblokiran. Slijedi novo ulaganje u centar u koordinaciji s Končarom, dok će Iva Majoli u sklopu Končarevog hotela Medena u Trogiru voditi teniske terene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovo