OBRAZOVANJE KAO INVESTICIJA, NE TROŠAK

A FG : 17/05/2017 23:35 : Glavne vijesti

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović aktivno se zalaže za obrazovani sustav koji će pratiti ubrzani tehnološki napredak, omogućiti razvoj praktičnog mišljenja i motivirati djevojčice za tehnološka zanimanja. Na danima otvorenih vrata predsjednica je ugostila 170 robotičara, inovatora, znanstvenika i studenata koji su učenicima osnovnih i srednjih škola predstavili svoje radove. Nužno je da obrazovni sustav prati stalne i brze promjene u STEM području. Manifestacije poput znanstvenog piknika ili „Dan i noć na PMF-u“ služe kao izvrsni primjeri predstavljanja područja koji su i danas mnogima nepoznanica. Ono na što se predsjednica posebno osvrnula jest nedostatak interesa djevojčica za IT industriju, s obzirom na to da se predviđa da će u budućnosti 90 posto zanimanja zahtijevati neku digitalnu vještinu. Svoje inovacije i eksperimente na Pantovčaku izložili su predstavnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Prirodoslovno-matematički fakultet, Institut Ruđer Bošković, Savez inovatora i Hrvatska zajednica tehničke kulture.

FSB je predstavio i projekt Formula Student vrijedan oko 100 000 eura odnosno bolid na kojem se ocjenjuju inženjerska rješenja i performanse na raznim utrkama. Osim toga, predstavili su i prvi hrvatski bicikl na vodik, docentice Ankice Kovač. Radi se o biciklu bez štetnih emisija ugljičnog dioksida koji bi se uskoro mogao komercijalizirati.

Mladi robotičari iz Varaždina predstavili su rad osnovaca, robota Rocky-ja koji dobiva mečeve protiv ljudskih protivnika.  S ovim izumom nastupiti će na svjetskom prvenstvu robotike u Japanu u srpnju ove godine a ne sumnjamo da će donijeti i medalju.

Uzvanicima ovog IT okupljanja predsjednica je predstavila i posebnog savjetnika za digitalnu transformaciju i STEM, Nenada Bakića.

 

 

Leave a response »

SUDAR TRAJEKATA U LUCI GAŽENICA

A FG : 16/05/2017 23:29 : Glavne vijesti

Trajekti „SIS“ i „Juraj Dalmatinac“ sudarili su se u subotu, 22. Travnja u zadarskoj luci Gaženica zbog tehničkog kvara na trajektu „SIS“. Zahvaljujući intervenciji brodske posade koja je na vrijeme reagirala, nitko od putnika i članova posade nije ozlijeđen. Sudar se dogodio u trenutku kada su „SIS“ –u otkazali motori pri čemu je udario „Jurja Dalmatinca“ koji je bio na susjednom vezu.  Prema izvješću Jadrolinije brodovi nisu pretrpjeli značajna oštećenja, a putnici su na odredište prevezeni trajektom „Vladimir Nazor“.

Brodu „Juraj Dalmatinac“ oštećena je vanjska oplata u vidu razderotine od oko 60 cm na desnom krmenom dijelu, na visini 10 metara iznad razine mora dok brod „SIS“ nije pretrpio konstrukcijska oštećenja. Do uklanjanja kvara na upravljačkom mehanizmu ostat će na vezu u luci Gaženica dok je „Juraj Dalmatinac“ završio u remontnom brodogradilištu na sanaciji oštećenja.

Iako su otočani upozoravali da se radi o starom i potencijalno opasnom brodu, opravdavalo se da su trajektne luke (stare) u Zadru i Preku na otoku Ugljanu neuvjetne za nove brodove. No, kako sui u međuvremenu oba mjesta dobila preuređene i moderne luke, možda je i vrijeme da dobiju i moderan brod na toj liniji.

 

 

Leave a response »

ŠEST DESETLJEĆA ŽENSKOG TROGIRSKOG RUKOMETA

A FG : 15/05/2017 18:46 : Glavne vijesti

Grad Trogir imao je čak dva kluba koji su bili na vrhu nekadašnje jugoslavenske prve lige – Ekonomist iz Segeta i ŽRK Trogir. Godine 2010. oba kluba su nestala sa sportske scene zbog financijskih problema. No, imajući na pameti mlade nade, osnovan je KRM „Trogirka“ koja je okupila 17 djevojčica a danas (sedam godina kasnije) ima preko sto igračica od osam do sedamnaest godina. Predsjednik kluba od 2014. godine je Joško Radić, koji je istaknuo da su najstarije cure kadetkinje a ujedno i seniorke koje igraju treću ligu.

Ako klub iduće godine uspije ući u drugu ligu, bit će daleko najmlađa ekipa na čelu s kapetanicom Andreom Sesar. Petogodišnji plan je prva liga s obzirom na to da su zadnje tri godine pri samom vrhu na državnim prvenstvima, i sve to bez sponzora. Cure treniraju u dvorani koja nije dovoljna za potrebe grada, dok ljeti treniraju oko hotela Medena (na trim stazi, igraju vaterpolo, trče po šljunku…). Svake godine se djevojke vodi na jedan međunarodni turnir uz konkurentske ekipe iz Slovenije, Austrije, Poljske i Hrvatske. Od tri finala osvojile su dva zlata i jedno srebro. Trenerica im je Mirjana Runtić koja je istaknula tri cure za reprezentaciju: Marinu Gašpić, Barbaru Ćaleta i Mirelu Lelas. Za vrijeme studiranja, klub bi želio osigurati djevojkama stipendije, platiti vozački ispit i osigurati džeparac. Svaka se djevojka potiče na studiranje jer se moraju razviti u svim sferama, no svima je zajedničko da žele imati rukometnu karijeru.

Stručni stožer „Trogirki“ čine prof. Ivan Perkušić, Mirjana Runtić, kineziologinja Lucijana Škrlj, bivša rukometašica Merica Laura te reprezentativac s međunarodnim iskustvom Josip Lukić.

 

Leave a response »

KAKO SU SE BIVŠI SPORTAŠI SNAŠLI U PODUZETNIČKIM VODAMA?

A FG : 12/05/2017 18:40 : Glavne vijesti

ŽELJKO MAVROVIĆ

Malo tko nije čuo za ekološku proizvodnju bivšeg boksačkog prvaka Željka Mavrovića. Jedan je od rijetkih sportaša koji nakon aktivne karijere nije uložio novac u kafić ili restoran. U vlastitoj tvrtki Eko-centar proizvodio je ekološku hranu no biznis mu nije uspio. Tri je godine pokušavao izvući tvrtku iz financijskih problema u koje je zapala, no ostaje mu ponos jer nijednom radniku nije ostao dužan. Na svom je vrhuncu bio najveći hrvatski proizvođač eko hrane koji je zapošljavao stotinjak radnika. Eko-Mavrović grupa imala je 40 milijuna kuna prihoda a na 400 hektara uzgajao je 15 vrsta žitarica i uljarica. Tvrtka Eko Klara dnevno je proizvodila do 30000 komada peciva i kruha. Okušao se i u uzgoju stoke i prodaji vlastitih mesnih prerađevina. Razlog kraha njegovog eko carstva je bila globalna financijska kriza zbog koje su skuplji eko proizvodi u trgovinama postali nekonkurentni.

IGOR ŠTIMAC

Davne 2000. godine Igor Štimac pokrenuo je  Sport Tip kladionicu koja je pet godina otišla u stečaj, nakon čega ulazi u obiteljski posao proizvodeći vino i maslinovo ulje. Vrijednost početnog ulaganja procijenjena je na više od 5 milijuna eura, a za sada ta priča ide dobro. Štimac je poznat i po diskoteci Faces Club Kaltenberg u Bolu na Braču i „Masters“ u Splitu.

DARIO ŠIMIĆ

Bivši nogometaš posljednjih je godina istaknuti nogometni sindikalist koji se bori za prava obespravljenih nogometaša. Uspio je pokrenuti i privatan biznis – proizvođač je Vivas kave i Aquavive.

ZVONIMIR BOBAN

Zvonimir Boban najviše je ulagao u privatni posao. Prvo se okušao u gradnji stanova i kupovini restorana u Zagrebu. Neslavno je završio pokušaj distribucije hrenovki Wuddy i Pavo za velike trgovačke centre, nakon čega je njegova tvrtke „Moja zemlja“ upala u financijske probleme. Deset posto tvrtke Boban je prodao talijanskom nogometašu Paolu Maldiniju za 400000 eura, a potom deset posto i Andreju Ševčenku.

NIKOLA KALINIĆ

I Nikola Kalinić se kao Zvone Boban „bacio“ na nekretnine. Zanimljiva je priča s ljekarnom u Marmontovoj ulici, čiji je prostor kupio Kalinić. Iako je ljekarna zatvorena pa ponovno otvorena Kalinić prima zajam za taj prostor. Navodno je uložio u još neke, za sada javnosti nepoznate, nekretnine.

JANICA KOSTELIĆ

Nakon imenovanja državne tajnice središnjeg ureda za sport, Janica Kostelić je objavila imovinsku karticu u kojoj stoji mjesečna zarada od cca 14000 kuna neto, te preko 16000 kuna iz ostalih izvora. Vlasnica je pet stanova u Rijeci i jednoga u Opatiji (vrijednog dva milijuna kuna). Vlasnica je tvrtke Aquanivalis koja ostvaruje godišnji prihod od 200000 do 380000 kuna.

GORAN IVANIŠEVIĆ

Iako se okušao, Goran Ivanišević nije se proslavio u građevinskom biznisu. Samo od nagradnog fonda u karijeri je zaradio 10 milijuna dolara, a svoj rodni grad napušta nakon nezadovoljstva s gradskim čelnicima i političarima a vezano za gradnju stambeno-poslovne zgrade na Firulama. Vilu na Marjanu je prodao a zemljište na Duilovu darovao je svojoj majci.

DAVOR ŠUKER I ROBERT JARNI

Propali pokušaj Davora Šukera je robna marka S9, a Davora Jarnija marka R Jarni. Šuker je pokrenuo i nogometnu akademiju koja nije baš izbacila kvalitetne igrače. Danas je Šuker ostao zapamćen više kao nepopularni predsjednik HNS-a dok se Jarni bavi trenerskim poslom.

IVA MAJOLI

Naša proslavljena tenisačica svoju zaradu od turnira uložila je u nekretnine, restoran i teniski teren na Cmroku u Zagrebu. Kako je za svoje potrebe podignula kredit u švicarcima, problemi u poslovanju doveli su do blokade računa i stečaja Teniskog centra. No, spasitelj ove priče je poduzetnik Danko Končar koji uplaćuje 37,8 milijuna kuna duga čime je račun odblokiran. Slijedi novo ulaganje u centar u koordinaciji s Končarom, dok će Iva Majoli u sklopu Končarevog hotela Medena u Trogiru voditi teniske terene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a response »

CENTAR ZA INDUSTRIJSKI RAZVOJ (CIRAZ)

A FG : 11/05/2017 18:36 : Glavne vijesti

Novoosnovani centar Hrvatske gospodarske komore potiče gospodarski razvoj povezivanjem gospodarstva i znanosti kroz inovacije i istraživanje. Na IGLO core meetingu u Briselu predstavili su svoj rad i naglasili prioritete. HGK članstvom u IGLO-u dobiva pravodobne savjete i informacije o mogućnostima financiranja istraživačkih projekta, olakšava komunikaciju između znanstvene zajednice i europskih institucija te promiče suradnju i razmjenu najbolje prakse. Čak 85 posto aktivnosti CIRAZ-a finaciraju se iz Fonda za regionalni razvoje EU dok ostatak od 15 posto financira HGK.

Cilj IGLO-a je olakšati i poboljšati interakciju  i razmjenu informacija među članovima  i EU institucija u pitanjima vezanima za istraživanje i razvoj.

Predstavnici CIRAZ-a u Briselu bili su Mateo Ivanec, voditelj odjela inovacijske tvornice, Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i IT te direktorica CIRAZ-a Danijela Ćenan.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a response »

FESTIVAL  KREATIVNIH TEHNOLOGIJA U ZAGREBU

A FG : 10/05/2017 18:31 : Glavne vijesti

Mnoštvo inovatora i entuzijasta okupit će se na Festivalu kreativnih tehnologija koji će se održati 6. i 7. svibnja u Zagrebu. Festival uključuje brojne radionice i predavanja domaćih i svjetskih stručnjaka. Prezentirati će se i najzanimljivija tehnološka dostignuća. U sklopu festivala bit će organizirana i izložba električnih vozila a svakako zanimljiva bit će i prva Zagreb Open utrka dronova te izbor Naj robota Hrvatske.

Pristup radionicama je besplatan uz prethodnu prijavu.

 

 

 

 

 

Leave a response »

BICIKL = PUNJAČ

A FG : 09/05/2017 21:34 : Glavne vijesti

Povodom Dana planeta Zemlja predstavljena je zanimljiva inovacija, sobni bicikl koji može puniti mobitele i baterije. Bicikl su za ovu dodatnu namjenu prilagodili učenici 3. Razreda elektrotehničkog smjera Srednje škole Marka Marulića u Slatini. Bicikl puni mobitel okretanjem pedala tako da se provodi dovoljno struje za njegovo djelomično punjenje. Za jedan posto struje u bateriji potrebno je okretati pedale dvije minute. Ovaj izum dostupan je svim građanima Slatine a nalazi se u prolazu poslovne zgrade na Trgu Sv. Josipa 1.

Inovacija je ostvarena u sklopu mikro projekta pod nazivom Pedal4e-Power koji je proveo zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

 

 

 

 

 

Leave a response »

NOVI TALIJANSKI VLASNIK FRANCUSKOG BRODOGRADILIŠTA

A FG : 08/05/2017 21:30 : Glavne vijesti

Prodaja francuskog brodogradilišta STX talijanskom brodograditelju Fincantieriju odobrena je od strane francuske vlade. Brodogradilište STX, koje se nalazi u Saint-Nazaireu u Bretanji, zadržati će trećinu udjela kako bi osigurali utjecaj na odlučivanje o radnim mjestima, te pravo veta. STX je poznato po gradnji luksuznih prekooceanskih brodova Queen Mary2 i Normandie.

Od 2008. godine većinski vlasnik brodogradilišta je južnokorejsko brodogradilište koji je u međuvremenu objavio stečaj. Sjedište novog talijanskog vlasnika je u Trstu i zapošljava 19000 radnika širom svijeta. Fincantieri će preuzeti 48 posto udjela, talijanski graditelji vojnih brodova i podmornica DCNS 12 posto a ostalih 7 posto je u vlasništvu talijanske investicijske kuće Fundazione CR iz Trsta.

 

 

Leave a response »

INOVACIJA U POLJOPRIVREDI

A FG : 05/05/2017 21:25 : Glavne vijesti

 

Nova inovacija kojoj će se razveseliti poljoprivrednici je stroj koji zamjenjuje plug a pritom popravlja strukturu tla i čuva humus. Izum je nastao u okolici Osijeka prema ideji dr.sc. Ivana Muse a proizvelo ga je osječko poduzeće Metalkonstruktor d.o.o. Stroj je prijavljen Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo prije dvije godine, koliko je trajalo testiranje. Pomoću stroja tlo se razrahljuje tako da segmentirani trozubi noževi ulaze u tlo do 55 cm dubine. Ovaj stroj nema negativnih posljedica za tlo budući da rahli i prozračuje duboki profil tla, biljna masa ostaje na površini, macerira se i tako štiti tlo od štetnih utjecaja atmosferilija. Povrh svega, stroj ne remeti rad mikroorganizama već stvara pozitivne uvjete za mikrobiološku aktivnost.

Mišljenje stručnjaka, akademika Ferda Bašića, jest da je ovaj stroj odlična zamjena za oranje posebice zbog razbijanja višegodišnjeg nepropusnog sloja nastalog upotrebom pluga. Stroj ima potencijal primjene u voćnjacima starosti 10 godina i više a u kojima je prethodno prije sadnje obavljena kalcizacija tla zbog problema s pH.

 

 

 

 

 

 

Leave a response »

SAJAM TURISTIČKIH ATRAKCIJA

A FG : 04/05/2017 21:20 : Glavne vijesti

Dani hrvatske male brodogradnje i Sajam turističkih atrakcija održava se od 27. do 30. travnja u marini Lav i šetnici ispred plaže hotela Le Meridien Lav u Podstrani. Odličan odaziv hrvatskih brodograditelja ni ove godine nije izostao. Uz četrdesetak plovila od ukupno dvadeset i pet prijavljenih izlagača posjetitelji će moći besplatno razgledati domaća plovila namijenjena sportu, turizmu i gospodarstvu. Uz poznate i provjerene modele i širok izbor nautičke opreme, premijerno će se izložiti i „Sea Pearl 56“, obiteljska jahta duga 18 metara, te „Sampa 6“ proizvođača Brodomehanika Brnabić.

Sajam turistički atrakcija predstaviti proizvode iz područja sportske, turističke, adrenalinske, plažne, komunalne opreme ali i motori „Harley Davidson“ i električni bicikl Mate Rimca.

Program se otvara u četvrtak, 27. travnja u 13 sati dok će tijekom trajanja biti otvoren od 10 do 19 sati za sve posjetitelje.

 

 

 

Leave a response »

JED(I)NA IZMEĐU TISUĆU

A FG : 03/05/2017 20:59 : Glavne vijesti

Jedna i jedina dama splitskog brodogradilišta je Anita Barišić. Kao zavarivačica u Brodosplitu počela je raditi još kao 18-godišnjakinja od kada pokazuje volju,  upornost i izvrsnost što su nadležni odmah prepoznali. Iako u početku nije bila jedina žena zaposlena u škveru, do danas je jedina ostala. Zahtjevni zadaci su joj izazov. Radila je na različitim“škverskim“ poslovima ali nikad se nije smjela previše opustiti jer je pogreška mogla značiti i ozljedu. Pri radu joj najteže padaju opekline oka koje su učestale zbog svjetlosti pri varenju. Savjet za ove nezgode su kapi za oči a potom sirovi krumpir koji izvlači temperaturu. Najteže joj padaju ljetne vrućine, ali i naleti bure. Svog supruga zavarivača upoznala je također na škveru, koji joj je i danas najbolji savjetnik u poslu.

 

Leave a response »

TVRTKA ZA PRIJEVOZ UKAPLJENOG PLINA

A FG : 02/05/2017 12:25 : Glavne vijesti

U ponedjeljak, 3. travnja na Trgovačkom sudu u Pazinu potpisan je osnivački akt Uljanik Plovidbe i ciparske Etca Caspian Limited za prijevoz ukapljenog plina. Osnovna djelatnost tvrtke je pomorski prijevoz i skladištenje ukapljenog prirodnog plina. Sjedište tvrtke je u ciparskom gradu Larnaki a u temeljnom kapitalu društva sudjeluje svaki s udjelom u visini od 50 posto.

Uljanik već 30 godina obavlja poslove pomorskog prijevoza na svjetskom tržištu MR tankerima i Supramax Bulk carrierima, kao i poslove upravljanja brodovima u segmentima višenamjenskim teretnim vozilima, brodova za prijevoz rasutih tereta, putničkih brodova i brodova za prijevoz nafte.

Ovo partnerstvo na ciparskom tržištu prilika je za širenje djelatnosti te otvaranje vrata za nove poslove kroz participiranje u projektima na međunarodnoj razini (Azija).

 

 

Leave a response »

TREĆI „DUBROVAČKI“ HACKATON

A FG : 28/04/2017 18:30 : Glavne vijesti

Događaj koji okuplja informatičke stručnjake i programere započeo je u Dubrovniku, u organizaciji dubrovačke razvojne agencije Dura, RIT Croatia i Sveučilišta u Dubrovniku. Svi sudionici Hackathona su iz Dubrovačko-neretvanske županije do zadnjeg dana 9. travnja razvijat će IT rješenja i aplikacije te promovirati projekt „Dubrovnik pametni grad“. Hackathon 2017. se financira sredstvima EU programa Urbact – projekt Tech Town. Najuspješniji nagrađeni projekt je pametni parking, a prate ga pametne prskalice, plaža, kanta za smeće, sustav naplate autobusnih karata, punjenje baterija, svjetlosne navigacije te Dubrovnik Card APP. Osnovana su i dva start-upa – Enum Software i Universal Industries. Ovogodišnji rok unutar kojeg se ideje moraju realizirati je 36 sati umjesto dosadašnjih 48 sati.

Natjecanju je prethodilo osam radionica održane u Dura-i i sveučilišnom Kampusu uz mentore Nikšu Vlahušića, Roberta Kalačića, Dživu Jelića, Andreja Šarića i Ivana Brčića. Najmlađi sudionik ima 16 a najstariji 28 godina. To su učenici metkovske i dubrovačke gimnazije te studenti Pomorskog i Ekonomskog fakulteta, kao i koledža RIT Croatia.

Ideje koje se do nedjelje navečer planiraju realizirati su tuchscreen display s GPS navigacijom za turiste, aplikacija koja prepoznaje turističke objekte i daje podatke o njima, aplikacije za poboljšanje gradskog prometa te projekt regulacije brzine i sigurnosti gradskog prometa.

 

 

 

Leave a response »

SPECIJALNI TERET ZA LUKU KOPAR

A FG : 27/04/2017 21:26 : Glavne vijesti

Proteklih nekoliko mjeseci dvije su se dizalice sklapale na off-shore platou „Viktora Lenca“, a jedna od njih ukrcana je 3. travnja na specijalnu baržu te krenula put koparske luke. Radi se o nesvakidašnjem teretu, dizalici visokoj 85 metara s granom koja se proteže 115 metara a teži 1300 tona! Pripreme za ovu složenu i osjetljivu operaciju trajale su oko 24 sata, a najosjetljiviji trenutak bio je prelazak dizalice s kopna na baržu. U tom je trenutku trebalo koordinirati ispuštanjem balasta na barži kako se u niti jednom trenutku ne bi narušio stabilitet tog teškog tereta. Tijekom cjelodnevnog puta do Kopra dizalica će biti dodatno pričvršćena.

Obje dizalice gradila je talijanska kompanija TM International za Luku Koper. „Viktor Lenac“ je u ovom poslu iznajmio prostor svoje off-shore djelatnosti i potrebnu logistiku.

 

 

 

 

 

Leave a response »

NA PLAŽI BEZ STRAHA OD LOPOVA

A FG : 26/04/2017 21:22 : Glavne vijesti

Gdje sakriti vrijedne stvari od ljetnih lopova? Zamislite da više ne trebate brinuti za novac, ključeve i mobitel. Rješenju ovog problema dosjetili su se pobjednici Zadar Youth Challengea, natjecanja mladih kreativaca koji su osmislili solarne pretince „Safe Wave“. Pretinci bi stajali na plaži, mogli bi se iznajmiti a solarno energijom omogućilo bi se punjenje mobitela i mogućnost bežičnog Interneta. Njihova uporaba je jednostavna, korisnik uplaćuje određeni iznos gotovinom, karticom ili SMS-om. Zauzvrat korisnik dobiva jednokratnu vodootpornu narukvicu s vlastitim kodom.

Ova ekipa mladih inovatora postali su slučajni partneri  koje je spojio zadarski prostor za rad i suradnju poduzetnika i samozaposlenih kreativaca COIN.  Upravo im je COIN ustupio pravo korištenja prostora za razvijanje ideja na tri mjeseca. Cilj ovog modela rada je poticanje mladih na samozapošljavanje i poduzetništvo kako bi imali priliku prezentirati svoje ideje u sklopu kojeg se organiziraju i korisne radionice. Jedna od takvih je Zadar Youth Challenge koji je u sklopu projekta European Coworking Network okupio mlade ljude raznih stavova, zanimanja i dobnih skupina. Prijavilo se oko 60 sudionika a u uži krug prošlo je njih 18. Svaki tim dobio je glavni hešteg „prostor i ja“ i tri dodatna koji su im bili vodilja u smišljanju poduzetničkog projekta.

Korisnicima u COIN-u na raspolaganju je 360 m2 prostora sa sobama za sastanke, multimedijalnom dvoranom i radnim prostorom u kojem mogu smišljati i razvijati svoje ideje. Prostor nije rezerviran samo za Zadrane. Već drugu godinu zaredom posjećuju ga belgijski srednjoškolci preko Erasmus programa za razmjenu studenta. Česti posjetitelji su i turisti koji spajaju ugodno s korisnim i za vrijeme praznika obavljaju svoj posao u prostorijama COIN-a. S početkom sezone odnosno pojavom niskotarifnih letova povećava se i broj korisnika sa svih strana svijeta.

Koliko COIN pomaže svojim korisnicima pokazuje i primjer dizajnerice Branke Lukić kojoj je prostor COIN-a pomogao u pokretanju i registraciji vlastitog obrta „Illeconcept“. Još jedan primjer je i Hrvoje Mavra, vlasnik tvrtke „Rec produkcija“ koja se bavi izradom komercijalnih videofilmova za turističke zajednice i velike kompanije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a response »

BRODOSPLIT TUŽI DRŽAVU

A FG : 25/04/2017 19:06 : Glavne vijesti

Razlog tužbe „Brodosplita leži u kašnjenju isplate 400 milijuna kuna potpora za njegovo restrukturiranje za 2013. godinu. Naime, potražuju se skoro 3 milijuna kuna kamata zbog kašnjenja isplate. U Županijskom državnom odvjetništvu nema razloga sumnji da se isplata neće izvršiti, no ako ne dođe do rješavanja spora mirnim putem, suđenje će se nastaviti u svibnju.

Postoji i nepravomoćna presuda države kojoj splitski škver mora podmiriti 16,6 milijuna kuna neplaćene koncesijske naknade za korištenje 563 000 m2 pomorskog dobra u uvali Supaval za razdoblje od 2011. do 2013. godine. U „Brodosplitu“ su se opravdavali da godinama pokušavaju riješiti dugove s RH jer dodatak sporazuma o kupnji dionica brodogradilišta regulira da s državom mogu kompenzirati 121 milijun kuna obveza za doprinose, poreze i ostale javne izdatke.

 

 

 

Leave a response »

PRVE HRVATSKE 3D PLOČICE

A FG : 24/04/2017 14:48 : Glavne vijesti

Prve hrvatske 3D pločice „potječu“ iz Poreča. Ova trodimenzionalna inovacija djelo je Juga Jakovčića iz tvrtke E3 d.o.o. čiji je tim osmislio materijal, dizajn i proizvodnju obloga u tri dimenzije. Ovaj novi trend pojavljuje se na fasadama i interijerima kao dekorativni element s akustičnom funkcijom. Proizvod je nastajao dvije godine, a proces izrade pločica traje 24 sata odnosno mjesec dana. Počinje izradom smjese, lijevanje u kalup, sušenje a potom i „zrenje“ betona. Proizvodnja je počela početkom godine, a posebnost ovih pločica očituje se i u postupku održavanja. Naime, pločice imaju završni sloj koji ih štiti od utjecaja atmosferilija i ne zahtijevaju posebno održavanje.

Na ideju izrade pločica tim je došao analizom tržišta i uvidom da iste nedostaju i na europskom tržištu. Iako su prisutne samo kod nas, cilj je proširiti prodaju i na tržište Europske unije. Prvenstvena namjena pločica je estetska no s obzirom na to da su napravljene od posebne mješavine visokotehnološkog betona, pločice poboljšavaju i akustiku i termiku građevina u kojima su postavljene. Uz oštre linije i čvrstu geometriju sada se razvija novi dizajn oblijih linija.

Pločice se trenutno mogu naručiti on-line čija cijena po kvadratu iznosi 800 kn + PDV. Minimalna narudžba je 5 m2. Tvrtka E3 d.o.o. svoj novi proizvod priprema za izložbu na sajmovima vezanim za arhitekturu i dizajn.

 

 

Leave a response »

NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR U ULJANIKU

A FG : 21/04/2017 14:39 : Glavne vijesti

Iz Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) stigla je obavijest kako je kolektivno pregovaranje u Uljanik grupi prekinuto jer se potpisivanju trećeg aneksa Kolektivnog ugovora nisu odazvala tri sindikata: Jadranski, Sindikat Istre i Kvarnera i Sindikat 3.maja. Novim kolektivnim ugovorom povećava se osnovna plaća s 1800 na 5000 kuna u bruto iznosu. Fiksni dio plaće podiže se na 75 posto a varijabilni smanjuje s 45 na 25 posto čime poslodavcu ostaje manji dio plaće kojim može manipulirati. Uvećala bi se satnica, obračun po satu rada. Alternativa nepotpisivanju je određivanje plaće pravilnikom o radu u kojem ne sudjeluje sindikat, a to je ono što predsjednik SMH-e želi izbjeći. Isto tako, SMH-e neće dozvoliti da Uljanik grupa koja u Puli i rijeci zapošljava 4200 radnika ostane bez Kolektivnog ugovora. Borba za povećanje osnovice traje 10 godina, kao i borba za smanjenje postotka plaće koji se isplaćuje putem stimulacija.

Sadašnji sustav plaća primjenjuje se zadnjih dvadest godina i nadograđivan je ciljano za stimuliranje određenih ključnih zanimanja. Visoki stimulativni dio od 45 posto isplaćuje se za deficitarnost, prisutnost na radu a njime s nagrađuju brigadiri i poslovođe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a response »

PODRŠKA RAZVOJU CENTARA KOMPETENCIJE

A FG : 20/04/2017 2:39 : Glavne vijesti

Na Konferenciji o podršci razvoju centara kompetencije (CEKOM) održanoj krajem ožujka, prisustvovao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je izrazio želju da 34 projekta koja se pokreću u različitim dijelovima Hrvatske budu generatori razvoja.

Ovi su projekti financirani iznosom od 748 milijuna kuna, a dovesti će do unaprjeđenja istraživanja, razvoja i povezivanja najmodernijih tehnologija s hrvatskim gospodarstvom.

Konferencija  se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

 

 

 

Leave a response »

BRODARSKI INSTITUT PRED STEČAJEM

A FG : 19/04/2017 2:38 : Glavne vijesti

Glavni direktor Brodarskog Instituta, koji je na toj poziciji od 2015. godine, prije nekoliko dana podnio je ostavku. Razlog ovog poteza je kašnjenje plaće radnicima, mahom visokoobrazovanih inženjera iz STEM područja, zbog blokade računa. Institut je dužan Croatia banci 10 milijuna kuna. Ovu je situaciju Institut prošao prije dvije godine kada su radnici bili bez plaće četiri mjeseca. Spas je tada pronađen u kreditu HBOR-a od 20 milijuna kuna. Danas je potrebno pronaći dugoročno održiv model poslovanja kako se ovakvi scenariji ne bi ponovili. Ipak Brodarski Institut ima 70-godišnju tradiciju istraživanja u tehničkim znanostima a u stopostotnom je vlasništvu države. Zbog pravnog statusa Institutu je onemogućen pristup fondovima iz kojih se financiraju istraživanje i razvoj. Jedini način da se očuva znanstveno-istraživačka djelatnost je da se promijeni pravni položaj Instituta. On danas pruža usluge ispitivanja i mjerenja klijentima na svjetskoj razini, a ova situacija ugrozila je ugovaranje novih poslova. Primjerice, trenutno se radi projekt broda vrijedan 50 milijuna eura, pa za svaki dan kašnjenja slijede penali koji se mjere u stotinama tisuća eura. Usluge u brodogradnji i industriji koje pruža Institut nitko u Hrvatskoj ne radi, a ako Institut ode u stečaj, vjerojatno bi to značilo njegov kraj.

 

 

 

 

Leave a response »
« # 1, 2, 3 ... 22, »
 

Podijeli ovo