Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović aktivno se zalaže za obrazovani sustav koji će pratiti ubrzani tehnološki napredak, omogućiti razvoj praktičnog mišljenja i motivirati djevojčice za tehnološka zanimanja. Na danima otvorenih vrata predsjednica je ugostila 170 robotičara, inovatora, znanstvenika i studenata koji su učenicima osnovnih i srednjih škola predstavili svoje radove. Nužno je da obrazovni sustav prati stalne i brze promjene u STEM području. Manifestacije poput znanstvenog piknika ili „Dan i noć na PMF-u“ služe kao izvrsni primjeri predstavljanja područja koji su i danas mnogima nepoznanica. Ono na što se predsjednica posebno osvrnula jest nedostatak interesa djevojčica za IT industriju, s obzirom na to da se predviđa da će u budućnosti 90 posto zanimanja zahtijevati neku digitalnu vještinu. Svoje inovacije i eksperimente na Pantovčaku izložili su predstavnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Prirodoslovno-matematički fakultet, Institut Ruđer Bošković, Savez inovatora i Hrvatska zajednica tehničke kulture.

FSB je predstavio i projekt Formula Student vrijedan oko 100 000 eura odnosno bolid na kojem se ocjenjuju inženjerska rješenja i performanse na raznim utrkama. Osim toga, predstavili su i prvi hrvatski bicikl na vodik, docentice Ankice Kovač. Radi se o biciklu bez štetnih emisija ugljičnog dioksida koji bi se uskoro mogao komercijalizirati.

Mladi robotičari iz Varaždina predstavili su rad osnovaca, robota Rocky-ja koji dobiva mečeve protiv ljudskih protivnika.  S ovim izumom nastupiti će na svjetskom prvenstvu robotike u Japanu u srpnju ove godine a ne sumnjamo da će donijeti i medalju.

Uzvanicima ovog IT okupljanja predsjednica je predstavila i posebnog savjetnika za digitalnu transformaciju i STEM, Nenada Bakića.

 

 

 

Podijeli ovo