Trajekti „SIS“ i „Juraj Dalmatinac“ sudarili su se u subotu, 22. Travnja u zadarskoj luci Gaženica zbog tehničkog kvara na trajektu „SIS“. Zahvaljujući intervenciji brodske posade koja je na vrijeme reagirala, nitko od putnika i članova posade nije ozlijeđen. Sudar se dogodio u trenutku kada su „SIS“ –u otkazali motori pri čemu je udario „Jurja Dalmatinca“ koji je bio na susjednom vezu.  Prema izvješću Jadrolinije brodovi nisu pretrpjeli značajna oštećenja, a putnici su na odredište prevezeni trajektom „Vladimir Nazor“.

Brodu „Juraj Dalmatinac“ oštećena je vanjska oplata u vidu razderotine od oko 60 cm na desnom krmenom dijelu, na visini 10 metara iznad razine mora dok brod „SIS“ nije pretrpio konstrukcijska oštećenja. Do uklanjanja kvara na upravljačkom mehanizmu ostat će na vezu u luci Gaženica dok je „Juraj Dalmatinac“ završio u remontnom brodogradilištu na sanaciji oštećenja.

Iako su otočani upozoravali da se radi o starom i potencijalno opasnom brodu, opravdavalo se da su trajektne luke (stare) u Zadru i Preku na otoku Ugljanu neuvjetne za nove brodove. No, kako sui u međuvremenu oba mjesta dobila preuređene i moderne luke, možda je i vrijeme da dobiju i moderan brod na toj liniji.

 

 

 

Podijeli ovo