Chat with us, powered by LiveChat

Dana 13. veljače svečano je najavljen početak gradnje prvog od sedam novih višenamjenskih odobalnih ophodnih brodova za talijansku mornaricu.

Sukladno terminskim planovima, prvo plovilo bit će isporučeno 2021. godine a projekt je vrijedan 5,4 milijarde eura. Do 2026. godine isporučivat će se po jedan ophodni brod godišnje. Gradnja je započela rezanjem prve čelične ploče u brodogradilištu u Muggianu.

Glavna zadaća broda bit će ophodnja, traganje i spašavanje s naoružanjem borbenog broda. Dužina mu je 132,5 m, postizat će brzinu od 33 čvora pogonjen dizelskim i plino turbinskim postrojenjem te električnim pogonskim sustavom. Bit će osposobljen i za rad s brzim plovilima a moći će smjestiti 171 člana posade. Gumenjaci kao brza plovila bit će smješteni na boku, sredini broda i krmi, a s njima će se rukovati s pomoću bočnih dizalica.

Do kraja ove godine talijanska mornarica naručit će sva planirana vozila -7 višenamjenskih odobalnih ophodnih brodova, logistički brod, desantni helikopterski dok i dvije brze višenamjenske jedinice za specijalne operacije.

 

 

 

 

Podijeli ovo