U okviru europskog projekta CROSKILLS, u utorak 24. siječnja 2017. u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića održano je promotivno-edukativno događanje usmjereno na promociju građevinskih vještina u energetski učinkovitoj gradnji i afirmaciji građevinskih zanimanja. Događanje se održalo u okviru promotivne CROSKILLS kampanje Energetska učinkovitost u pokretu“, koja će do kolovoza 2017. godine posjetiti 12 hrvatskih gradova.

Projekt CROSKILLS usmjeren je na cjeloživotnu izobrazbu hrvatskih građevinskih radnika u području energetske učinkovitosti, te jačanje kvalifikacija obrtnika, zaposlenih i nezaposlenih građevinskih radnika osobito nakon osnovnog obrazovanja ili početničkog rada.

Uz prezentaciju projekta CROSKILLS, predstavljene su mogućnosti primjene obnovljivih izvora za pripremu potrošne tople vode u spoju s klasičnim grijanjem na drva. Naglašena je važnost kvalitetne izolacije krova kao i specifičnosti ugradnje nosača za solarne panele kod novih limenih krovova. Ukazano je na posljedice loše izvedenih detalja vezanih uz prodore kroz krovne površine, s kojima se majstori često susreću, te važnost međusobne povezanosti i suradnje različitih struka u procesu građenja i energetske obnove.

Zainteresirani posjetitelji u Zadru prisustvovali su natjecanju u vještinama građevinskih radnika i učenika koji se školuju za zanimanja krovopokrivača i instalatera tehničkih sustava na obnovljive izvore energije. Četiri natjecateljske ekipe su u 45 minuta imale zadatak ispravno i po pravilima struke postaviti model limenog krovnog pokrova i na njega ispravno ugraditi sve slojeve toplinske i hidroizolacije, te držače za tehnički sustav – solarni panel. Natjecatelji su bili nezaposleni i zaposleni građevinski radnici te učenici građevinskih i tehničkih struka, a radili su pod budnim okom stručnog povjerenstva koje je na kraju odabralo one najbolje. Danas Hrvatska mora uvoziti radnu snagu, a s druge strane imamo veliki broj nezaposlenih, osobito građevinara.  Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića nada se da će se projektom CROSKILLS obogatiti mogućnosti cjeloživotne izobrazbe za građevinska zanimanja a organizacijom samog događaja povećati interes za građevinska zanimanja.

Događanje je obogaćeno i ukusnim delicijama koje su pripremili učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar. Svoje proizvode ogrjevne tehnike te regulacije sustava grijanja i klimatizacije predstavile su tvrtke Bosch i Danfoss, dok je Hrvatski zavod za zapošljavanje predstavio mjere aktivnog zapošljavanja. Tim se mjerama potiče uključivanje nezaposlenih osoba u obrazovanje za građevinska zanimanja, kao i savjetovanje učenika prilikom izbora zanimanja ili studija, osobito usmjereno na deficitarna građevinska zanimanja u fokusu današnjeg događanja, kao i samog projekta CROSKILLS.

Iduće promotivno događanje održava se u Križevcima, u Srednjoj školi „Ivan Seljanec“, 17. veljače 2017. gdje će se predstaviti zanimanja zidara, tesara i fasadera, a krajem veljače u Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu.

 

 

 

 

Podijeli ovo