Kao najveći regionalni maloprodajni lanac, Agrokor je zauzeo 159. mjesto među 250. najvećih u svijetu čiji su sveukupni prihodi iznosili 4,31 bilijun dolara. Vodeće mjesto zauzima maloprodajni lanac Walmart Stores. Ovom pozicijom Agrokor je napravio skok od 33. mjesta što ga čini liderom na maloprodajnom tržištu Jugoistočne Europe. Rezultat je to integracije s Mercatorom u maloprodajni lanac s 2000 trgovina te orijentacijom na kvalitetu poslovanja, nove investicije, visoku produktivnost i konkurentnost, na stalno moderniziranje tehnologije, suvremenu organizaciju reda te kontinuirano ulaganje u kadrove.

Problemi s kojima se suočavaju trgovci na malo su sporiji gospodarski rast u većini razvijenih ekonomija, visoka razina zaduženosti zemalja u razvoju, deflacija ili niska inflacija u gospodarski jačim zemljama. Bolje rezultate bilježe trgovci odjevnim predmetima i galanterijom. Daleko najveći prihod ostvaruju trgovci iz sektora potrošačkih dobara velikog obrtaja čiji je prosječan godišnji prihod 21,6 milijardi američkih dolara. Statistike pokazuju da dvije trećine vodećih 250 trgovaca na malo posluje izvan granica matične zemlje i time ostvarilo jednu četvrtinu prihoda od prodaje u inozemstvu.

Zadnjih dvadesetak godina svjedoci smo pomacima u trgovini na malo kao i promjenama u ponašanju kupaca koji žude za autentičnošću, novinom, udobnošću i kreativnošću. Kupci sebe određuju u kojoj mjeri su njihovi životi obogaćeni iskustvima i onime što imaju. U potrazi su za proizvodima koji odražavaju osobni brend kojeg promiču i na društvenim mrežama. S druge strane, netradicionalni trgovci definiraju nove poslovne modele u skladu s potrebama kupaca kao što su usluge pretplate i kratkoročne akcije. U posljednje vrijeme u svijetu je prisutan trend eksponencijalnog življenja odnosno tehnologija kao što su umjetna inteligencija, robotika i virtualna stvarnost, koje mijenjaju način življenja i kupovine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovo