Društvo za upravljanje imovinom banaka iz Slovenije uplatit će u hrvatski proračun 7 milijuna eura, odnosno iznos potraživanja starog 21 godinu. Radi se o kreditu Riječke banke koji je tada odobren tvrtki Cimos Kopar, a koji nije uspjela naplatiti. Nakon sanacije riječke banke, dug Cimosa je preuzela država te ga prenijela na Državnu agenciju za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka. Ovom se Vladinom odlukom osigurava zadržavanje postojećih radnih mjesta (čak 4000!) i proizvodnja u Cimosovoj tvornici u Labinu na minimalno dvije godine.

Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka odustala je od tužbe za naknadu štete dok će svaka strana u sporu snositi svoje troškove postupka.

Prihvaćene su i izmjene Uredbe o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru gdje u obračun naknade neće ulaziti trošak materijala i sirovina koje nabavlja brodogradilište na tržištu i koji nisu rezultat rada na pomorskom dobru. Smanjit će se i broj kriterija za ocjenjivanje ponuda sa sedam na tri radi pojednostavljenja procedure te izjednačio položaj novih i starih društava koji se natječu za koncesije. Revidiran je i popis gospodarskih djelatnosti za davanje koncesije i to za djelatnosti akvagan, zipline, skilift, arheološki i podmorski park.

Hrvatski premijer Andrej Plenković na Sjednici Vlade je naglasio kako svjetske rejting agencije prate našu fiskalnu i gospodarsku politiku i napore koje Hrvatska ulaže za poticanje gospodarskog rasta i racionalno upravljanje javnim financijama.

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovo