17 tisuća domova će poboljšati svoj razred energetske učinkovitosti i sniziti račune za grijanje kroz dvije godine. Ministarstvo graditeljstva pokreće projekt obnove fasada vrijedan milijardu kuna. Ministar Lovro Kuščević izjavio je kako su sredstva za više od 600 zaprimljenih projekata već dogovorena te će se kroz 120 dana ti projekti evaluirati nakon čega zgrade imaju 18 mjeseci za izvođenje posla. Osim toga, obavljeni su i razgovori s udrugom poslodavaca građevinskog sektora gdje je sve spremno kako bi se projekt završio na vrijeme.

Nažalost, projekt se odnosi samo na stambene zgrade, dok će obiteljske kuće morati čekati na drugu priliku. Međutim, ministar je naglasio kako i za tu namjenu imaju spremno 30 milijuna eura ali problem je što se po propisima EU na takve projekte ne mogu prijaviti fizičke osobe. Ministar se nada da će se ta direktiva do kraja godine promijeniti te da će onda krenuti projekt i sa stambenim kućama.

Još jedan program koji je izradilo ministarstvo graditeljstva odnosi se na poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada javnog sektora te će kroz 20 dana Vlada pokrenuti i taj projekt vrijedan 211 milijuna eura s namjerom obnove javnih zgrada, bolnica, dječjih i studentskih domova.

 

Podijeli ovo