Kampanju BBC micro:bit – STEM revolucija u školama na online platformi za grupno financiranje  Indiegogo pokrenula je Croatian Makers inicijativa. Kako bi što više djece u školama dobilo micro:bit računala donirano je više od 1,6 milijuna kuna. Ova akcija privukla je stotine ulagača kojim se želi podići razina u STEM području (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Među pokretačima nalazi se i poduzetnik Nenad Bakić  koji naglašava da djeca imaju pravo na moderno obrazovanje.

Naglasio je kako djeci trebaju suvremene vještine učenja, komunikacije i prezentacije kako bi bili ravnopravni sudionici društva. Iako je ostalo još 13 dana do kraja ove donacijske kampanje, ona je već najuspješnija hrvatska kampanja na nekoj od platformi za grupno financiranje. Cilj prikupljanja je 250 000 dolara.

Akciju su podržale brojne domaće IT kampanje a najveću donaciju od 10 000 dolara dala je softverska tvrtka TerminalWorks. Ova podrška je razumljiva jer na našem tržištu nedostaje više od 1000 programera a pokretanje ove akcije mogla bi biti odskočna daska za budućnost u kojoj ćemo se oslanjati na domaći kapital znanja.

Svi koji se žele priključiti kampanji, novac mogu donirati na Indiegogo platformi. Minimalna donacija je 15 dolara a njome će se osigurati jedno micro:bit računalo. S obzirom na prikupljena sredstva, pokretači kampanje već naručuju 15 000 računala što je puno više od početnog plana od 3600 računala. Konačan cilj je da svako dijete u 6. ili 7. razredu dobije po jedan micro:bit no za taj dio projekta nužna je suradnja Ministarstva obrazovanja jer je riječ o oko 40 000 računala.

Micro:bit računala kreirali su BBC, Microsoft i drugi partneri a osim u Velikoj Britaniji koriste se u tek nekoliko zemalja. Ovo računalo je opremljeno kompasom i akcelerometrom koji mu pomažu odrediti položaj u prostoru. Sadrži i Bluetooth vezu za lakše spajanje a na njemu se nalaze i dvije tipke koje se mogu programirati. Malo računalo ima 25 LED-ica na kojima se mogu prikazati razne poruke, dok konektori na njegovu dnu omogućuju da se spoji i niz dodatnih senzora poput termometra ili senzora vlage.

Micro:bit okuplja i veliki ekosustav zahvaljujući brojnim partnerima a uz brojne materijale na engleskom neće nedostajati sadržaja i alata na hrvatskom jeziku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovo