Način na koji grijemo ili hladimo prostor u kojem živimo utječe na zagađenje zraka. Upravo iz tog razloga nastaju nove tehnologije čija je uloga očuvanje Zemljine atmosfere. Zgrade nulte energije uskoro će postati zakonska obveza što znači da će se prilikom gradnje morati razmišljati o sustavu za grijanje i hlađenje koji će omogućiti maksimalnu iskoristivost energenata.

Prekomjerno zagrijavanje atmosfere uzrokovane plinovima dovodi do efekta staklenika. Korištenjem tehnološki naprednijih proizvoda omogućava smanjenu potrošnju energije uz veliku iskoristivost čime se smanjuje i zagađenje ali i troškovi grijanja. Takav je slučaj s korištenjem kondenzacijskog bojlera, koji se u zemljama EU mora instalirati u novogradnji ili zamjeni od  26. rujna 2015. Veliki doprinos iskoristivosti energije doprinose dizalice topline koje koriste temperaturu tla koju prenose u sustav grijanja i tako troše značajno manje energije za postizanje željene temperature.

Kombinacijom energetski učinkovitog sustava grijanja i hlađenja sa solarnim sustavom moguće su još veće uštede jer se dio energije dobiva i od Sunca, čija je najveća prednost ekološka prihvatljivost i što ne stvara emisije CO2.

Za upravljanje sustavom na raspolaganju su pametne aplikacije, kojom se čak mogu izmijeniti početne postavke u sustavu grijanja kako se energija ne bi nepotrebno trošila. Ove aplikacije poput eRelax-a pružaju i povratnu informaciju ako dođe do odstupanja u radu sustava grijanja i statistički analiziraju podatke o potrošnji energije u kućanstvu.

Više o energetski učinkovitom grijanju uz pomoć novih tehnologija možete pročitati na http://www.24sata.hr/green-living/.

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovo