Ovogodišnju prestižnu nagradu u medicini „Ernst Jung“ , vrijednu 300.000 eura dijele hrvatski strukovni biolog Nenad Ban i neuroznanstvenik Tobias Moser iz Göttingena.

Nenad Ban je profesor na institutu za molekularnu biologiju i biofiziku na ETH-u u Zurichu od 2000. godine. Rođen je u Zagrebu 1966. godine a specijalizirao se za područja molekularne biologije i biokemije. Dopisni je član HAZU. Od 1995. godine radi na Sveučilištu Yale s Thomasom Steitzom gdje proučava građu velike ribosomske podjedinice koju otkriva 2000. godine.  Prvi je znanstvenik koji je opisao atomsku strukturu ribosoma u stanicama viših organizama.  Ban je sa svojim timom dekodirao strukturu ribosoma u mitohondrijima stanicama sisavaca. Mitohondriji se smatraju elektranama stanica jer su posebna struktura koja opskrbljuje energijom unutar stanica. Loše funkcioniranje ribosoma može uzrokovati probleme poput raka ili metaboličkih poremećaja.

Svoje zadovoljstvo nagradom znanstvenik nije krio ali je istaknuo da je za to zaslužan cijeli tim suradnika. Manje je poznato da Nenad Ban potječe iz obitelji znanstvenika jer je kao dijete volio eksperimentirati i proučavati morske organizme.

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovo