Hrvatska podupire inovacije i društvo temeljeno na znanju. Konkretni načini podupiranja znanja i inovacija (od javnih politika do svakodnevnih primjena) može se vidjeti u drugom projektu tehnologijskog razvoja (STP2). Ovaj se projekt ostvaruje uz potporu Svjetske banke, a bespovratnim sredstvima i zajmovima upravlja Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG-BICRO koja se također financira kroz projekt STP2. Agencija olakšava pristup financijskim sredstvima i pruža potporu poduzetnicima od istraživanja i razvoja proizvoda pa sve do komercijalizacije. Neki od uspješnih projekata HAMAG-BICRO-a su koncepti poput komponenti za ugradnju u električne automobile, pretvaranje slika u tekstualne znakove ili ispitivanje osušenih mrlja krvi radi procjene biološke starosti ljudi.

Microblink je tvrtka za istraživanje i razvoj čija je zadaća pojednostavniti svakodnevni život raznim mobilnim aplikacijama koje otklanjaju potrebu za ručnim unosom podataka. Koriste se prepoznavanjem teksta u stvarnom vremenu na ručnim uređajima za očitavanje osobnih iskaznica, uplatnica, računa, IBAN-a. Prije dvije godine dovršili su projekt kojeg je agencija financirala s 35000 eura pri čemu su razvili funkcionalni prototip sustava optičkog prepoznavanja znakova za mobilne uređaje. Njihova se tehnologija ugrađuje u aplikacije svih poslovnih banaka u Hrvatskoj. Ovaj projekt pokazuje kako financiranje ključnog koraka u razvoju proizvoda prije njegovog uvođenja na tržište utječe na stvaranje primjenjive tehnologije u mnogim sektorima.

Ovim se projektom potiče i potražnja za sredstvima EU-a u poslovnim i znanstvenim krugovima, malim i srednjim poduzetnicima te uspješnim znanstvenicima.

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovo