Na samom početku nove godine, osvrnemo li se za proteklom, slobodno možemo reći da su nam hrvatski političari ukrali cijelu godinu. Umjesto rasta BDP-a i izvoza glavne zvijezde bili su Plenković na dolasku, Karamarko i Milanović na odlasku, prolaznik Orešković i etablirani Petrov. Zdravko Marić prisutan je u dva mandata, a najkraći je imao Mile Crnoja podnijevši ostavku nakon samo 6 dana. Na političkoj sceni su se pojavili i neke druge „zvijezde“ poput bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji je svojim stajalištem da Hrvatska nije pobijedila u Drugom svjetskom ratu vratio sat unazad za nekoliko desetljeća. Tomislava Panenića zapamtit ćemo po aferi stiropor. Bivši premijer Orešković, koji se mučio s hrvatskim jezikom i najveći dio svog mandata proveo improvizirajući svoju premijersku funkciju, nije bio ništa uvjerljiviji od svojih kolega.

Kratki mandat obilježila je i pljačka sjedišta MUP-a u Heinzelovoj u Zagrebu, a na kraju je cijeloj Vladi presudila jedna žena, Ana Karamarko, zbog čijih je poslovnih veza s Jozom Petrovićem, lobistom MOL-a, Karamarko podnio ostavku povukavši za sobom cijelu Vladu.

Andrej Plenković je do sada predstavio tek poreznu reformu i proračun, a teško se može vjerovati da će kasnije biti odrješitiji. Novih investicija nije bilo previše a Zavod za zapošljavanje broji više od 200 000 nezaposlenih.

Ono što je hrvatski narod razveselilo su diskontne i akcijske cijene u maloprodaji zbog čega su više trošili i pridonijeli rastu BDP-a. Niske cijene rezultat su pada cijene nafte i ruskog embarga zbog čega se velike količine robe prodaju po nižim cijenama u EU. Unatoč tome, najveći prihod na tržištu i dalje ima Ivica Todorić i njegov Agrokor/Konzum. Akvizicijom Mercatora postavio si je lidersku poziciju u regiji, a sada to planira napraviti u virtualnoj maloprodaji preko Internet trgovine Abrakadabra.

Najveći europski distributer postao je Orbico, koji je u Poljskoj proveo dvije akvizicije vrijedne stotinjak milijuna eura. Čisto informativno, na tom tržištu sada ostvaruje oko 700 milijuna eura prometa. Na inozemna tržišta i to čak sve do Australije širi se i Mlinar, a njegov vlasnik Mate Škoje najavljuje ulazak i u Saudijsku Arabiju. Prošle godine krenuo je i u Njemačku gdje planira otvoriti čak 150 prodajnih mjesta, a razvija prodajnu mrežu i u susjednoj Sloveniji i Mađarskoj. Tu treba spomenuti i đakovačkog proizvođača sredstava za čišćenje Meteor koji je kupio Labud i Badel a planira i spojiti Badel 1862 te postati važan igrač u industriji pića. Podravka je akvizirala slovensko Žito dok Emil Tedeschi ne krije želju za preuzimanjem Podravke.

Što se tiče turističke sezone 2016., rezultati su i više nego dobri. Upravo su oni potaknuli nove višemilijunske investicije, naročito u smještajnim kapacitetima (Valamar, Adris, D-Resort u Šibeniku i Hyatt u Zadru).

Možemo zaključiti da je u Hrvatskoj uvijek uzbudljivo, a s obzirom na to da iduće godine ponovno izlazimo na izbore, nova lica na političkoj sceni zasigurno će donijeti nova uzbuđenja.

 

Podijeli ovo