Na samom istoku Hrvatske, točnije, u Iloku izrađuju se jedinstvene slavine sa sustavom koji sprječava zamrzavanje vode! S obzirom na to da meteorolozi najavljuju sve oštrije zime, bilo bi dobro na vrijeme se pripremiti za iduću jer je za ovu kasno, posebno u Dalmaciji s obzirom na niske temperature zadnjih dana. Ova „pametna vrtna slavina“ međunarodni je patent inovatora Marka Krtića. On je s kolegom Joškom Radanovićem osnovao tvrtku „Innovative water tech“ koja se bavi rješavanjem svih komplikacija vodovodnih sustava. Iločka slavina funkcionira jednostavno – kad se temperature spuste dva stupnja ispod ništice, termomehanički sustav ispušta vodu iz cijevi u podzemni odvod, sprječavajući da se cijevi smrznu. Sustav djeluje čak i do minus 100 stupnjeva!

Ovaj je patent Marku Krtiću već donio zlatnu i srebrnu medalju na domaćim sajmovima plus 12 inozemnih nagrada. Slavina je izrađena od više vrsta nehrđajućih materijala, a u nju je ugrađen sustav za sprječavanje nekontroliranog istjecanja vode te sanitarno-drenažni ispust potpomognut magnetskom silom koja štiti unutrašnjost slavine od kontaminacije. Sustav može biti samostojeći, zidni i ugradbeni, a primjenjive su svugdje – od seoskih imanja, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ili vikendica. Jedini uvjet za njenu ugradnju jest da dovodne cijevi moraju biti propisno ukopane (najmanje 50 cm u zemlju).

Slavina se već koristi u Bjelovarskom glavnom parku, na groblju u Županji, u vatrogasnoj postaji u Vukovaru te u Novom Sadu. Slavine su otišle i u Australiju no više zbog estetskih razloga a ne smrzavanja jer su rađene od najkvalitetnijeg inoksa. Visoke su 1,6 metara, od čega je 60 cm podzemni dio.

 

Podijeli ovo