Hrvatski startup Juvo Home Friends uskoro će imati svoj treći prototip nakon čega će se pridružiti nekom od europskih ili američkih akceleratora kako bi se probili na šire tržište. Ova inovativna igračka je stvorena kako bi roditeljima olakšala razdoblje u kojem djeca počinju hodati i istraživati stvari oko sebe. Sastoji se od sustava senzora koje roditelj postavlja na strop nesigurnih dijelova doma, poput kuhinje, koji u slučaju neplaniranog kretanja djeteta šalje roditelju obavijest na aplikaciju da provjere što radi dijete. U tom se slučaju aktivira i plišana igračka koja pjevanjem ili snimljenim glasom roditelja zaokuplja pažnju djeteta.

Tim Juvo Home Frienda čini ferovac Matija Srbić, inicijator ideje i njegovih sedam kolega: Igor Armuš, Stanko Krtalić Rusendić, Sara Bajlo, Viktor Viljevac, Ivor Turčin i Ivan Kunjašić. Ideja za izum došla je nakon gledanja reklame u kojoj dječak govori kako nikada neće naučiti voziti bicikl, letjeti i oženiti se jer je život izgubio u svom domu. Istraživanja su dovela Matiju Srbića do činjenice da samo u SAD-u nekoliko milijuna djece se ozlijedi u svom domu.

Juvo će se na početku proizvoditi u Hrvatskoj pa tim sada traži proizvođača s kojim bi krenuli u pregovore. Ne kriju želju da ciljaju na Amerikance zbog njihovih prostranih kuća i veće kupovne moći. Proizvod će se prodavati preko web shopa na kojem se zainteresirani kupci već mogu predbilježiti za Juvo i to za njih po sniženoj cijeni. Aplikacija će biti dostupna na Androidu i iOS-u, a razviti će se program za pametne narukvice i satove.

Upravo ih je Microsoft odabrao kao jedan od timova s perspektivnom idejom za poboljšanje svakodnevice u finalu Microsoft Imagine Cup-a. U budućnosti bi se senzori mogli koristiti i za nadgledanje starijih osoba ili onih oboljelih od Alzheimera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovo