Društvo inovatora DIATUS Split priopćilo je da je od 1988. godine zabilježena registracija 1150 novih inovatora.Oni su kroz natječaje za najbolju inovaciju Dalmacije do sada prijavili oko 1200 inovacija. Dosta ih je do danas komercijalizirano a mnoge su prikazane na raznim domaćim i svjetskim izložbama, na kojima su pokupile brojne nagrade.

Inovacije DIATUS-a zaštićene su u više od 90 zemalja. Prema riječima Ante Zekića, predsjednika DIATUS-a, od 9 inovacija prijavljenih na Međunarodoj izložbi ARCA-a, čak 6 je primilo priznanje. Nagrađeni su:

  • Marina Crnjac iz tvrtke Končar iz Dicma, dobitnica zlatne medalje za Zelenu kućnu elektranu,
  • Mirko i Ante Vuković iz tvrtke Oblog galera iz Vrgorca sa srebrnim odličjem za Samoposlužni aparat s rashladnom jedinicom i video monitorom Perpetuum Cooler,
  • Stipe Latković čija je inovacija Mjerenje visinske razlike donjih ekstremiteta osvojila srebrnu medalju,
  • Marinka Biškić iz tvrtke Luxor Solin dobitnica je brončane medalje za Čokoladni namaz s maslinovim uljem,
  • Boris Vukić odnosi broncu za inovaciju Elektronički bljeskač BU 230V te
  • Duje Duplančić i Marino Jurašin za svoju inovaciju Y čaše osvajaju brončanu medalju.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja naglasio je kako Županije dugi niz godina financira društvo za tehničku kulturu u čijem sastavu djeluje i DIATUS, te naglasio kako novatori moraju biti još više zastupljeniji u javnosti.  DIATUS svojim članovima pruža i savjete o tome kako doći do financijskih sredstava te zaštiti svoju inovaciju prije nego se plasira na tržište.

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovo