Splitski inovatori su sa svojim izvrsnim inovacijama pokupili rekordan broj medalja na 41. Salonu inovacija „Inova-Budi uzor“. Među konkurencijom od 450 inovatora iz 21 zemlje članovi iz splitske udruge inovatora „Dalmir“ osvojili su najviše medalja u posljednjih deset godina.

Zlatne medalje osvojili su Željko Čulić za izum „Naprava za pričvršćivanje olova na strunu“, namijenjen ribolovcima a prednost mu je u brzini postavljanja i skidanja olova s ribolovne strune čak i pri slaboj vidljivosti, te Nenad Popović i Ivica Pivačić za izum „Plovilo na ručni i nožni pogon“. Inovacija Željka Čulića prijavljena je na patentnu zaštitu, s ciljem uspostave proizvodnje i izlaska na tržište.

Srebrna medalja pripala je Anti Tomašu, direktoru proizvodnje Slobodne Dalmacije za izum „Kružni nož“, te Blažu Juriću za „Podtlačni pretakač“. Izum kružnog noža već godinama dobiva priznanja a za njega je zainteresirana i firma MAN-podružnica Ausburg. Nož reže traku rotopapira tiskarskog stroja kojim se reže novina u gornjem formatu. Tanki spoj papira na vrhu stranica jamči čitateljima da taj primjerak novina koji su kupili nije nitko prije njih koristio. Izdavaču pak ovaj izum omogućuje kontrolu proizvoda i zaštitu autorskih prava.

Dubrovačkom inovatoru Igoru Šikiću pripala je brončana medalja za izum „Kopačica za mehaničko uništavanje nepoželjnog bilja“ a Frani Perici za inovaciju “Vjetroelektrana pogonjena zrakom iz mlaznog motora“. Marin Bratinčević također odnosi broncu za „Kombiniranu salamoreznicu“.

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovo