Riječki su inovatori imali najuspješniji nastup do sada na Međunarodnoj izložbi inovacija INOVA 2016. s osvojenih 14 zlatnih odličja, 13 srebrnih i 5 brončanih u konkurenciji od 400 inovacija iz 22 zemlje.

Posebno se ističe najbolja inovacija u turizmu Saše Muscheta „Suncobran sa solarnim panelima“ i najbolja inovacija u pomorstvu „Podesivi nosač škripca za vinč“ Siniše Križanca. Posebna nagrada INNOPA pripala je Radovanu Križmanu iz Kastva za izum „Grip pločica“, a NAJ NAJ nagradu Tere Osijek osvojio je Damir Došen za „Univerzalni sustav za sakupljanje kišnice za plastenike“.

Savez inovatora Primorsko goranske županije sa Savezom riječkih inovatora tradicionalno daje potporu ovoj najstarijoj izložbi inovacija u svijetu. Cijeli je projekt realiziran u suradnji s mentorima Elektroindustrijske i obrtničke škole iz Rijeke koja je prezentirala i najveći broj inovacija mladih nada inovatorstva.

Zlatne medalje osvojili su seniori: Dorotea Puž iz Kastva za „ Kavez za samobiranje paralarvi hobotnice i njihovo dohranjivanje do bentonske faze razvoja“ i Romina Jardas za „Višenamjensku podvodnu svjetiljku posebne konstrukcije“. Srebrnu medalju osvojio je Roberto Puž za „Čamac za sakupljanje zamaščenja pri porinuću“.

Mladi inovatori osvojili su zlatne, srebrne i brončane medalje za svoje zanimljive inovacije: Isprintani 3D printer, Solarni automobil, mobilna igra Ballin Danger, Eko grijanje, Blindirana vrata s električnom bravom upravljana smartphoneom, Višenamjenski pisač, Regulacija brzine asinkronog motora, PLC školsko zvono i dr.

Domaćin 42. hrvatskog salona inovacija INOVA 2017. biti će Osijek.

 

 

 

 

Podijeli ovo