Kreativni dvojac Miklošić i Šušanj predstavili su inovativnu tehnologiju koja osvaja američko i hrvatsko tržište. Baveći se printom na majicama Saša Miklošić uvidio je brojne nedostatke postojeće tehnologije te osmislio novu, nazvavši je Nanodiy. Radi se o proizvodu koji omogućava jeftin, kvalitetan i brz otisak na tekstil te je sa svojim poslovnim partnerom Zoranom Sušnjem pokrenuo posao.

Bile su potrebne tri godine razvoja da se osmisli postojan tisak na tekstil. Nanodiy je postao brend, naziv proizvoda i tehnologije koja cjenovno i tehnički omogućava kvalitetan i bez otisak na tekstil. Proizvod dolazi u tri komponente – boji, stabilizatoru i papiru. Uz običan uredski pisač i ručnu termo prešu svatko može kod vlastite kuće otiskivati majice kakve želi.

Startni paket stoji 200 eura, uredski printer oko 100, termo preša oko 200 eura, dakle s 500 eura početne investicije moguće je krenuti u vlastiti biznis. Specifičnost proizvoda je jednostavnost i malo ulaganje.

Inovacija je nedavno u Varaždinu na Voogle konferenciji osvojila nagradu kao najbolji start up godine a na sajmu Grafima Beograd osvajaju nagradu za najbolji tisak na tekstilu među jakom konkurencijom poput Canona, Epsona i Kornita.

Poslovanje uskoro planiraju prebaciti s tvrtki Apel i Printeraj na novu tvrtku Nanodiy kako bi omogućili lakši ulazak potencijalnim ulagačima odnosno pripremili se za tržište SAD-a. Čak 94% robe je izvezeno i to na tržište Srbije, BiH, Srbije, Makedonije, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije i Portugala. Naravno, i kod nas su tiskare prihvatile Nanodiy tehnologiju. U Koprivnici nema tiskare koja je nije uvela a u inozemstvu je Nanodiy postao prepoznatljiv i u match printu u modnoj industriji.

Godišnji prihod Nanodiy-a iznosi oko 100 000 eura iako je pet puta jeftiniji od postojećih tehnologija.

Tim Miklošić-Sušanj razvija nove proizvode i tehnološka poboljšanja, a svojim kupcima i posjetiteljima planiraju predstaviti nova rješenja na raznim sajmovima. Suština njihove inovacije je formula boje i stabilizatora otiska tako da mogu upotrijebiti neiskorištene kapacitete pogona svojih konkurenata u Europi. Proizvod u Hrvatskoj stvara dodanu vrijednost – proizvod prepakiraju, označe brendom i izvoze.

Tim trenutno radi u prostorijama koprivničkog Poduzetničkog inkubatora što im odgovara zbog razmjene iskustava, kontakata te lakšeg i bržeg sklapanja poslova. Za sada ne planiraju proizvodnju preseliti izvan Hrvatske iako je bilo takvih ponuda.  Trenutno su u fazi pregovori s investitorima, a dečki se nadaju da će uskoro dobiti poslovnog partnera koji će svojim znanjem, iskustvom i kapitalom pridonijeti bržem rastu tehnologije Nanodiy.

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovo