Tvrtka „Futura Trade“ iz općine Lovran svoje inovativne ideje pretače u stvarnost. Tvrtka se već dvadesetak godina bavi iscrtavanjem horizontalne i vertikalne prometne signalizacije. Direktor Branko Milohnić sa suprugom Svetlanom se bavi prometnom signalizacijom i proizvodi hrvatske inačice pametnih uređaja. Prvenstveno rade za općine i gradove Primorsko-goranske županije. U Lovranu su izgradili punionicu za elektrovozila namijenjene za garaže hotela, a proizveli su i hibridni stup javne rasvjete. Najnovija inovacija koja je odnijela zlatnu medalju na Međunarodnoj izložbi INOVA u Zagrebu te posebnu nagradu za inovaciju u turizmu je suncobran sa solarnim panelima koji će moći puniti mobitele. Suncobran je razvijen u suradnji s inovatorom Sašom Muschetom te s poduzećima MGO Kostrena i Kognita, a postavili bi se na plažama u Medveji i Mošćeničkoj Dragi.

Proizvodi bračnog para Milohnić jedinstveni su u svijetu, a ideje za njih dobivaju na putovanjima, te ih u suradnji s kolegama prilagode potrebama naše zemlje. Njihova tvrtka zapošljava šest djelatnika a iz nje su proizašli inovativni proizvodi poput stupića koji odbrojavaju vrijeme za dozvoljeni besplatni parking, svjetleća trepteća upozorenja kod škola koja mjere brzinu i upozoravaju vozače postavljena kod Opatije. Neke od svojih proizvoda nabavljaju na vanjskom tržištu, poput radara, koje onda prilagođavaju našim uvjetima.

Njihove ideje nisu lako izvedive zbog financijskih ulaganja i premalog interesa za proizvode koji nisu životno neophodni na tržištu, a godišnje si mogu priuštiti realizaciju jednog projekta. Jedna od ideja u budućnosti je proizvodnja vlastitog auta na struju.

 

 

 

 

Podijeli ovo