Svjedoci smo sve bržem rastu i razvoju informacijsko-komunikacijskih tehnologija u svim sferama života, posebice u školstvu. Upravo je ovo bila tema godišnje eTwinning konferencije koja se održala pod radnim naslovom „eTwinning i odgojno obrazovne inovacije u digitalnom vremenu“.

eTwinning nudi platformu za odgojno obrazovne djelatnike putem koje članovi mogu komunicirati, razvijati projekte te razmjenjivati znanja i iskustva.

Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU Antonija Gladović mišljenja je da nastava može biti inovativnija i kreativnija uz eTwinning programe. Međunarodna suradnja u virtualnom okruženju pridonosi stvaranju jezičnih i informatičkih kompetencija učenika te usvajanje znanja i vještina za međunarodne projekte.

Tu je portal koji omogućuje samostalno osmišljavanje projekata, stručno usavršavanje odgojno obrazovnih djelatnika diljem Europe te prilagodbu nastavnom programu svim učenicima. Nudi mogućnost umrežavanja, razmjene materijala i informiranje o politikama obrazovanja. Portal djeluje u sklopu programa Erasmus+ a omogućuje virtualno sudjelovanje u seminarima, konferencijama i radionicama odnosno mrežnim edukacijama. Voditelji su europski stručnjaci i iskusni praktičari u nastavi. Portal ne zahtijeva financijska ulaganja, papirologiju ni administraciju. Nema autorskih prava jer je osmišljen kao idejni inkubator. Produžena ruka eTwinning portala je Gateway portal jer je na njemu omogućeno komuniciranje tvrtki i udruga.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati evaluacije Programa za cjeloživotno učenje. Sudionicima se predstavila i prva hrvatska učenička veleposlanica Matea Vranić iz Srednje škole „Kralj Zvonimir“ s Krka, koja je predstavila projekt s temom digitalnog građanstva (digitalna pismenost, sigurnost, intelektualna prava, zaštita podataka, pravilna ponašanja na internetu…).

Najbolji eTwinning projekti za 2015./2016. godinu nagrađeni su nagradama COMET: Dječji vrtić Varaždin za projekt „Music, kids and play“, Osnovna škola Brodarica iz Šibenika za „Dani otvorenog uma“ te Osnovna škola Otona Ivekovića Zagreb za projekt „Values-The Essence of an Active Citizen-The Storytelling corner“.

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovo