Međunarodna izložba inovacija ARCA već 14 godina omogućava srednjoškolcima i studentima da predstave svoje inovacije na sajmu. Ove godine na ARCA-i sudjelovalo je 180 inovatora, a organizator je naglasio kako povezivanje gospodarskih subjekata s akademskom zajednicom, te korištenje znanstvene i istraživačke infrastrukture osnažuje konkurentnost našeg gospodarstva. Promocija inovacija bitno pridonosi razvoju inovacijske kulture u tvrtkama te animira zaposlenike za kreativno razmišljanje i stvaranje novih inovacija.

Zapažene rezultate postigli su učenici Tehničke škole Požega. Zlatnu medalju osvojio je Matko Pavičić s inovacijom Solarinator. Solarinator je uređaj za usmjeravanje solarnih ploča prema najboljem izvoru svjetla, a sastoji se od tri solarne ploče snage 20 W, elektromotora i prijenosnika, sistema za regulaciju i baterije za pohranu električne energije koju proizvode.  Pomoću senzora solarinator određuje najpovoljniji položaj, ploče se pomoču pomoću dva elektromotora, a solarinator omogućava da ploče budu okrenute prema suncu u svako doba dana. Za manje vikendice ovaj uređaj je idealan. Snaga ovog modela dovoljna je za nekoliko rasvjetnih mjesta ili za manje uređaje. Kako bi se povećala snaga postoji mogućnost ugradnje većih ploča.

Srebrnu medalju i nagradu udruge „Tesla – genij za budućnost“ osvojio je Zlatko Dražić s inovacijom G-Runner Smart Bike. Cilj je poboljšanje dosadašnjih električnih bicikala. Snaga motora mu je 3 kW, pruža dodatne usluge kao što su Wi-Fi, GPS, glasovne naredbe, aplikacija koja štiti od krađe. Pomoću modova osigurava vožnju kakvu želite.

Marko Brnčić osvojio je brončanu medalju za Timelapse RIG koji se koristi za snimanje Timelapse videozapisa, kamera fotografira jednu fotografiju u intervalu od nekoliko sekundi, a od tih fotografija stvara se ubrzani video. Uređaj omogućava precizno okretanje kamere kako bi se stvorio panning shot, koristi steper elektromotora, a programiran je na arduino konzoli s dodatnim tipkama i LCD zaslonom.

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovo