Zadarski inovator i inženjer primjerene fizike Ranko Artuković osmislio je vjetroturbine koje mogu „krotiti“ i orkansku buru i pretvarati je u električnu energiju.

Profesor Artuković ističe kako njegove vjetroelektrane ne staju ni pri brzini vjetra od 90 km/h pa i više. Trenutno je u postupku zaštite svog patenta čija bi proizvodnja bila jeftinija od postojećih jer rade na sasvim drugačijem principu, bez previše elektronike i senzora. One će se i pri jačem vjetru normalno vrtjeti ako im je statika dobro proračunata. Na ideju je došao prije godinu dana kada je uvidio nedostatke postojećih vjetroelektrana koje zaustavlja svaki vjetar veći od 90 km/h jer bi u protivnom došlo do nestabilnosti, rezonancija i rušenja. Zbog toga moraju imati složene elektroničke i mehaničke sustave koji su povezani i preko senzora mijenjaju kut zakreta lopatica ili ih jednostavno blokiraju.

Danas postoje stotine oblika dizajna vjetroturbina, ali niti jedna u svijetu nije kao izum profesora Artukovića. Postojeće vjetroturbine koriste najviše 50% snage vjetra a toliko bi koristile i profesorove vjetroelektrane no razlika je u njihovoj većoj površini nego površini postojećih. Nije na odmet znati da se sva energija vjetra nikada ne može u potpunosti iskoristiti (najveća iskoristivost je 59% pa čak i da je savršeno napravljena). Njegova se inovacija odnosi na mehanički dio vjetroturbina koji pokreće generator. Profesor trenutno radi na testnom modelu povjerljivo u krugu svojih prijatelja, i to na modelu omjera 1:10. Bitno je testirati izum i utvrditi moguće pogreške jer se bez detaljnog testiranja ne može ići u proizvodnju.

Pomoću ovih vjetroelektrana mogli bi se izgraditi vjetroparkovi na moru (offshore elektrane). Postavljaju se na površinama plitkog mora, na pustim mjestima gdje su stalni vjetrovi,  dok bi se profesorove mogle postaviti i na usidrenu platformu.

Do sada su zanimanje za ovu inovaciju pokazali poduzetnici koji imaju vjetroparkove, no profesor Artuković otvoren je i za sve opcije koje bi podrazumijevale ugovor o neotkrivanju patenata i korištenja, s tim da se on nikad ne bi odrekao svog autorskog dijela.

 

 

 

 

 

Podijeli ovo