Ovo je jedna izvrsna godina za Primorsko-goransku županiju u kojoj su ukupni prihodi tvrtki bili 9,5% veći, izvoz je porastao za petinu, a ostvaren je pozitivni trgovinski saldo u odnosu na uvoz od 9,3 milijarde kuna. Najbolji poduzetnici i dobitnici Zlatne kune su Montelektro, Olivari i Brodogradilište Viktor Lenac.

Oporavku i rastu BDP-a značajno je pridonio doprinos regionalnog gospodarstva i naših poduzetnika. Primorsko-goranska županija danas je među tri najuspješnija regionalna gospodarstva u zemlji. Najznačajnije djelatnosti županije su prerađivačka industrija, građevinarstvo, trgovina, prijevoz, skladištenje, smještaj, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti. Broj zaposlenih u odnosu na 2015. godinu povećan je 4,5% a ukupna dobit povećana je za 1,1 milijardu kuna. Ulaganja u nove investicije iznosila su 2,6 milijardi kuna.

Kao velika investicijska šansa naglašena je izgradnja LNG terminala i ulaganje u Riječki prometni pravac, KBC, odnosno cestovna infrastruktura prema sjeveru i jugu Hrvatske, Zračne luke rijeka…

Ono što u našem gospodarstvu zapinje su nekompetentnost, neznanje i neodgovornost u javnoj upravi a politike se ne mogu uspješno provoditi bez jakog i stručnog administrativnog aparata. Sadašnji zakon jamči jedinicama lokalne i regionalne samouprave važnu ulogu u upravljanju, organizaciji i izravnom pružanju javnih usluga građanima i poduzetnicima. Decentralizacija države bi mogla pozitivno utjecati na gospodarstvo.

Priznanja za značajna ulaganja dobili su Jadranka hoteli s Malog Lošinja, najuspješniji izvoznik je Luka Rijeka dok je priznanje za doprinos zaštiti okoliša pripao tvrtki Ind-Eko iz Rijeke. Priznanje za uspješno poslovanje pripalo je Jadranskim vratima a priznanje za komercijalizaciju inovacija otišlo je Euromodul tvrtki s Viškova. Tvrtka Metis iz Kukuljanova dobila je priznanje za poseban doprinos zbrinjavanju i gospodarenju otpadom dok je priznanje za značajan porast pokazatelja poslovanja pripalo je tvrtkama Orada Adriatic s Cresa i Montcommerce iz Kukuljanova. Najuspješnije poduzetnica je Katica Hauptfeld a priznanje za životno djelo dobio je Josip Brkić.

 

 

 

 

Podijeli ovo