Najstariji međunarodni skup o prometnim sustavima u Hrvatskoj održan je na Veleučilištu Hrvatsko zagorje u Krapini. Organizator skupa o automatizaciji u prometu je KoRema (Hrvatsko društvo za komunikacije, računarstvo, elektroniku, mjerenje i automatiku) koji je dosegao visoke standarde u prezentaciji integralne primjene računalnih tehnologija, te strategiju za povećanje sigurnosti i učinkovitosti svih grana prometa s najvećim udjelom u cestovnom segmentu.

Plenarni dio konferencije je realiziran prezentacijom četrdesetak radova iz širokog spektra tehnologija i logistike cestovnog, željezničkog, pomorskog i zračnog prometa. Fokus stručnjaka je bio segment prometne sigurnosti. Održan je i okrugli stol na temu Osobe s invaliditetom u prometu te stručna ekskurzija u prometu. Predavanje na temu uloge Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT) odnosilo se na razvoj hrvatskog gospodarstva s posebnim osvrtom na transportne sustave. Promet je od strateške važnosti za ekonomiju svih zemalja svijeta. Upravo je u tom kontekstu ICNET ustrojio Institut za transportne sustave koji će se baviti razvojem i primjenom energetski učinkovitih i ekološko prihvatljivih prijevoznih sredstava. Predviđeno je djelovanje 4 laboratorija od kojih se prvi odnosi na analizu i upravljanje prometom (fokus na autonomna vozila, nadzor prometnica, detekciju i rekonstrukciju incidentnih situacija, sigurnosnu inspekciju, sustave pomoći vozaču, razvoj namjenskih senzora, razvoj metoda i uređaja za neinvazivno ispitivanje materijala, modeliranje i simuliranje prometnih tokova). Drugi laboratorij namijenjen je izučavanju integriranih sustava vozila. Ideja je u povezivanju električnih, računalnih, mehaničkih i mehatroničkih segmenata u sigurni i energetski učinkoviti kompleks. Djelatnost će obuhvaćati razvoj sustava za upravljanje dinamikom vozila, razvoj sklopovske i programske podrške za prikupljanje i obradu signala sa senzora za potrebe vizualizacije i upravljanje vozilom…

Laboratorij za pogonske sustave bavit će se projektiranjem, modeliranjem, optimiranjem i ispitivanjem komponenti elektromotornih pogona i naprednih sustava za upravljanje prijevoznim sredstvima.

Budući zaposlenici ICENT-a bit će mladi, perspektivni i kreativni stručnjaci iz područja STEM-a, koji će svoj rad umrežavati sa srodnim svjetskim institucijama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovo