Natječaj za projekt „Pokreni nešto svoje“ bio je otvoren do 12. Prosinca, a na njega su se mogla prijaviti fizičke osobe ili mikropoduzeća. Projekt je namijenjen poduzetnicima početnicima te potiče projekte s pozitivnim društvenim utjecajem. Program je pokrenula ACT grupa odnosno konzorcij kojeg čine osam društvenih poduzeća koji društveno poduzetništvo razvija u područjima zelene ekonomije i socijalnih usluga. ACT grupa trenutno zapošljava 45 osoba od čega 44% čine osobe u nepovoljnom položaju. Voditelj marketinga grupe Igor Roginek istaknuo je kako u Hrvatskoj postoji manjak financijske podrške za pokretanje poslova te manjih investicija za razvoj poslovnih modela postojećih poduzetnika i poduzetnika početnika. Korisnik potpore može biti poduzeće sa sjedištem u Hrvatskoj koja spada u mikropoduzeća prema kriterijima Europske komisije. Aktivnosti projekta moraju biti provedene u Hrvatskoj na čijem području projekt mora imati i utjecaj.

Rezultati natječaja biti će objavljeni  28. veljače 2017. Godine dok je početak provedbe projekta planiran za 1.travnja. Posebnost ovog programa je naglasak na inovaciji koja će imati društveni i/ili okolišni utjecaj. ACT grupa će stoga izmjeriti društveni utjecaj svakog projekta i za njega besplatno izraditi izvještaj o društvenom utjecaju tj. Izračunati društveni povrat na investiciju (Social Return of Investment).

Za sufinanciranje projekta osigurano je 400 000 kuna, projekti koje se prijavljuju mogu biti maksimalne vrijednosti do 100 000 kuna a ACT grupa sufinancira projekte u iznosu od 80%. Za spomenuti je da se u posljednjih nekoliko godina razvio popriličan broj uspješnih poslovnih modela zahvaljujući poduzetničkim inkubatorima , hubovima, coworking prostorima i investitorima. S obzirom na to da u ovim kriznim vremenima gospodarstvo vapi za stručnjacima koji posjeduju tehnička i specijalistička znanja, ACT grupa je razvila Učilište za društvenu ekonomiju odnosno ustanovu za obrazovanje odraslih.

 

 

 

 

Podijeli ovo