Zagrebački startup za online booking autobusnih karata Vollo predvodi inovacijski val u prometu u Hrvatskoj. Pokrenuo je suradnju s Uberom i BlaBlaCar-om a trenutno pregovara s Jadrolinijom. Želja im je u budućnosti pregovarati i s aviokompanijama i Hrvatskim željeznicama s ciljem objedinjavanja svih vrsta međugradskog putničkog prijevoza. Potonje će pomoći smanjenju gužvi u na autocestama prema moru te jednostavnijem traženju najpovoljnijeg prijevoza.

Vollo će turistima omogućiti da online ugovore i plate prijevoz, bez obzira na njihovu trenutnu lokaciju. Vollo je trenutno u fazi pripremanja tehničkih i komercijalnih uvjeta ugovora s Jadrolinijom. Trenutačno presjedanja ovakvog intermodalnog prijevoza nisu moguća, no u procesu je razvoj nove tehnologije „Spajalica“ koja će im omogućiti da se umreže s mnogo većim brojem različitih prijevoznika. „Spajalica“  će povezati servise poput Ubera s autobusnim kolodvorima te autobusne kolodvore s trajektnim pristaništima itd.

Ovaj startup je u 6 mjeseci rada postigao značajan uspjeh te na svoju platformu spojio 150 prijevoznika s više od 70 000 linija u dvadesetak država. Broj korisnika im dnevno raste i do 1000. Broj svojih radnika povećao je za 10 zaposlenih. Dio tima je u Hrvatskoj a ostatak u Danskoj, Španjolskoj, Srbiji i BiH.

Marko Jukić, suosnivač i direktor Vollo-a kaže da je najveća poteškoća s kojom su se susreli bilo uvjeravanje domaćih prijevoznika da im ukažu povjerenje. U prilog im je išla činjenica da kod nas prodaja online karata nije bila uobičajena i to što je Vollo povoljniji u usporedbi s kolodvorima.

Europska komisija želi do 2030. godine u svim članicama vidjeti bolje optimiziran prijevoz, ne samo u teretnom već i u putničkom prometu.

 

 

 

Podijeli ovo