Pametna parkirna barijera ili Smart Parking Barrier izum je četvorice mladih inženjera kojom se upravlja preko mobilne aplikacije. Radi se o sustavu za rezerviranje javnog i iznajmljivanje parkirnog mjesta, koji je proglašen na ovogodišnjem Poduzetničkom kampu u Solinu kao najbolji. Njegovi inovatori su inženjeri računarstva Marko Smoljo, Karlo Gašpar i Dario Boras te student elektronike Josip Labrović. Dečki djeluju pod zajedničkom tvrtkom Amplifico koju su osnovali prije dvije godine u Splitu.

Kao što je već  spomenuto, ovim se sustavom upravlja preko aplikacije a ključevi za upravljanje se mogu slati drugim osobama. U praksi to izgleda ovako: parkirna barijera se montira na mjestu za parking a vozač preuzima aplikaciju. U aplikaciji bi trebala biti izlistana sva slobodna parkirna mjesta koja možete izabrati i rezervirati u stvarnom vremenu.

Barijera je zapravo metalno kućište dimenzija 45×45 cm se sastoji od mehanizma solarnih ploča koje napajaju cijeli sklop i punjive baterije, te sadrži Bluetooth koji povezuje aplikaciju i sam uređaj. Aplikacija će biti besplatna dok će cijena jedne barijere iznositi 2000 kuna. Cijena parkiranja ovisi o iznajmljivaču parkinga, odnosno da li je to privatni vlasnik ili grad Split.

Projekt ima i sociološki aspekt. Naime, dečki su aplikaciju prilagodili i hendikepirani osobama koja će dobiti dozvolu da može parkirati na mjestima za invalide.

Dvostruka korist ove parking barijere očituje se u posjedovanju privatnog parkirnog mjesta ispred vlastite kuće, kojeg možete iznajmljivati i monetizirati dok ste, primjerice, na poslu. Sve što trebate je kupiti barijeru i postaviti je na vaše privatno vlasništvo odnosno parkirno mjesto.

Tvrtka će prihod od svog izuma ostvariti prodajom barijere ali i svakom transakcijom za rezervaciju parkinga. Sustav se postavlja na postojeća parking rješenja, a zainteresiranih kupaca već ima. Prototip je izradila tvrtka Marana na Klisu, s kojom se dečki nadaju pokrenuti i serijsku proizvodnju.

 

 

 

Podijeli ovo