Prvi put nakon 25 godina Hrvatska je dobila glavnu nagradu na prestižnom sajmu inovacija INNOVA u Bruxellesu. No, to nije sve. U konkurenciji od 250 inovacija iz svijeta Hrvatskoj su pripala i 4 zlata i 2 srebra za šest inovacija, te dva posebna priznanja a osvojili su ih sveučilišni profesori zagrebačkog Grafičkog fakulteta Klaudio Pap, Vilko Žiljak i njegove dvije kćeri. Profesor emeritus i hrvatski ekspert za kompjutersku grafiku višestruko je nagrađivani inovator koji je javnosti poznat i po tome što je s Miroslavom Šutejom dizajnirao hrvatske novčanice. Grand Prix odnijela je inovacija „Nevidljivo označavanje u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s Ink jet tehnologijom“. Pomoću infracrvenog svijetla moguće je otkriti krivotvoreni tekstilni brend, primjenjiv u modnoj industriji gdje postoji velik broj krivotvorenih modnih brendova. Dakle, proizvod s infracrvenom kamerom detektira da li je nešto original ili nije. Funkcionira tako da je u brendiranu haljinu utkana oku nevidljiva slika ili poruka, a kupac haljine želi li provjeriti da li je riječ o originalu na pultu trgovine uz pomoć web kamere i ultracrvenih zraka uočava skrivenu sliku. Umetnutu nevidljivu sliku u tkanini ili na papiru nije moguće ukloniti, skenirati, kopirati ili ponovno ugraditi.

Osim oca i kćeri Žiljak, Ivane Stanimirović Žiljak i Jane Žiljak Vujić, u projekt je uključena i profesorova supruga, po struci slikarica čije se „nevidljive“ slike ugrađuju u tkaninu.

Sa zlatnim medaljama u Hrvatsku su se vratili i Građevinski fakultet Zagreb (Ruconbar), Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu i Radionica željezničkih vozila Čakovec (Samohodni vagon za prijevoz rasutog tereta), te tvrtka Tehnix i Grafički fakultet Zagreb (MBO-T stroj za bioreaktorsko testiranje). Šumarski fakultet Zagreb osvojio je srebrnu medalju za Uređaj za ispitivanje pokretnih dijelova namještaja kao i Domagoj Bračić i tvrtka PIP za kremasti eko med.

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovo