Osam ključnih gospodarskih grana na koje će utjecati 5G mobilna tehnologija su autoindustrija, komunalne službe, javna sigurnost, high-tech proizvodnja, internet, zdravstvena skrb, financijske usluge i mediji tj. igre. U prikupljenom mišljenju preko 650 rukovoditelja diljem svijeta, 94% ispitanika novu generaciju mobilnih mreža doživljava važnom za strateški razvoj njihovog poslovanja. Najveći broj njih planira napraviti značajne promjene u svom poslovanju kako bi iskoristili sve prednosti koje 5G mreža nudi. U zdravstvenoj se skrbi očekuje implementacija novih proizvoda i usluga koje će poboljšati život pacijentima. U suradnji Ericssona i King’s College London, 5G mreža omogućit će kirurzima osjećaj dodira tijekom operacije na daljinu. Što se tiče javne sigurnosti, 5G tehnologija omogućit će građanima prioritetne komunikacije tijekom hitnih situacija.

Ericsson će prvi na tržištu već sljedeće godine nuditi i 5G New Radio koji se temelji na fleksibilnoj radio platformi koja je spremna za LTE. Predviđa se da će do 2021. godine postojati 7,7 milijardi korisnika mobilnog širokopojasnog pristupa.

Za automobilsku industriju nova mreža znači poboljšane performanse i sigurne mreže, samovozeće sustave, unaprijeđeni GPS s aktualnim stanjem prometa i ažurnim kartama.

Komunalnim službama 5G će pomoći u uštedama i osiguravanju postrojenja, povećanoj produktivnosti, bržem uvođenju novih proizvoda.

Mnoge kompanije očekuju da će im 5G mreža pomoći i u upravljanju rizicima nadgledanjem imovine te poboljšanjem sigurnosti udaljenih postrojenja. On-line trgovine, društvene mreže, digitalne organizacije, putovanja i usluge za dijeljenje putnih troškova novom mrežom očekuju izgraditi lojalnost korisnika i privući nove kupce. Industrija financijskih usluga očekuje poboljšanje produktivnosti i zadovoljstvo klijenata te tzv. ultrabrzo trgovanje (high frequency trading).

Sektor medija i igara najveću pažnju posvećuje oduševljenju korisnika te zadržavanju njihove pažnje. Isto žele postići i novim iskustvima koje će nuditi 5G mreža, kao što su HD 4K i virtualne stvarnosti na mobilnim uređajima. Očekuje se i razvoj fiksnog bežičnog širokopojasnog pristupa.

Na razvoju 5G mreže s Ericssonom surađuje i China Mobile, operator s najvećim brojem korisnika u svijetu. Cilj im je ubrzati razvoj uspostavljanjem ekosustava širom industrija te stvaranjem laboratorija koji bi trebao osigurati platformu za nove proizvode i aplikacije te podržati razvoj novih poslovnih mogućnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovo