S godinom na izmaku, politički analitičari istražuju da li možemo s optimizmom gledati na sljedeću godinu. Na što se odnose pozitivni pomaci na makroekonomskoj razini?

Ruku na srce, od osnutka države nikada nije posvećena dovoljna pažnja razvoju nacionalnog gospodarstva, štoviše, domaća proizvodnja je u potpunosti zanemarena. Hrvatska nema proizvod „Made in Croatia“ koji bi bio prepoznatljiv u svijetu i koji bi joj dao konkurentsku prednost. Posljednja slamka spasa je turizam odnosno konkurentsku prednost u turizmu možemo pripisati/zahvaliti prirodnim ljepotama Jadrana. No, postoje tvrtke poput drvno-prerađivačke industrije koje će znati iskoristiti prilike koje su se pružile ulaskom u EU. Te tvrtke svoj razvoj temelje na orijentiranosti tržištu, na razvoju svojih proizvoda stvarajući tako visoki stupanj dodane vrijednosti.

Naš spas je fokusiranje na inovacije i vlastiti dizajn odnosno gradnja konkurentnosti na kvaliteti a ne na cijeni.  U promjeni poslovne filozofije i strateške orijentacije treba paziti i na vrijeme, koje je ograničeno. Naime, razvoj tehnologija mora biti brz i efikasan dok podrška tehnološkom i tržišnom razvoju poduzeća mora biti kreativna i fleksibilna.

Područja koja treba kvalitetno organizirati su svi oblici državne birokracije. Problem birokracije je ispunjavanje svojih kratkoročnih ciljeva umjesto stvaranja okvira za dugoročno održiv ekonomski razvoj. Drugim riječima, država mora raditi na svojoj konkurentnosti jer time direktno utječe na konkurentnost naših poduzetnika.

 

 

 

Podijeli ovo