Inovativne sustave koji koriste Sunčevu energiju domaćeg brenda Energomobil iz Zagreba, građani odnedavno mogu koristiti diljem lijepe naše. Naime, na našem tržištu se sve više nude inovativni, pametni solarni sustavi. Na sebi imaju solarne panele pomoću kojih imaju LED rasvjetu te putem USB-a i bežičnih punjača omogućavaju punjenje mobitela, laptopa i ostalih prijenosnih uređaja. Solarna energija je najveći izvor energije na Zemlji, dostupna je u neograničenoj mjeri, ne šteti okolišu i najvažnije  – besplatna je! No, činjenica je da se obnovljivi izvori energije još ne primjenjuju u mjeri u kojoj bi se spriječile posljedice globalnog zatopljenja.

U proizvodnji solarnih panela u Hrvatskoj se ističe zagrebačka tvrtka Budi hvaljen koja je razvila brend pametnih solarnih proizvoda Energomobil te postavila nekoliko svojih proizvoda u Hrvatske gradove. U Velikoj Gorici i Slanom postavljene su pametne solarne klupe i solarne autobusne postaje, a u Gornjoj Bistri solarna biciklistička odmorišta. Solarna autobusna postaja je čelične konstrukcije u kojoj je elektrooprema prekrivena solarnim panelima i energetski je neovisna unatoč LED rasvjeti i punjenja čak 16 uređaja do 7 dana u zimskom periodu. Pametni solarni proizvodi postavljeni su još na otoku Krku, Umagu, Kumrovcu, Mariji Bistrici a u Šibeniku se trenutno postavlja prvo hrvatsko solarno stablo za punjenje prijenosnih uređaja svake vrste. U pametne solarne proizvode ubrajaju se još i solarni billboardi, solarne oglasne ploče, solarna LED rasvjeta…

Marija Mrvelj, direktorica tvrtke istaknula je kako uskoro kreće serijska proizvodnja pojedinih proizvoda s vrlo pristupačnim cijenama. Suradnja je dogovorena i na vanjskom tržištu pa će se neki od solarnih proizvoda ove tvrtke postaviti i Abu Dhabiju, Ontariju i Dubaiju. Ovi proizvodi, osim što olakšavaju svakodnevicu, bude i svijest o obnovljivim izvorima energije.

 

 

 

 

Podijeli ovo