Međunarodna izložbe inovacija, prototipova i studentskih planova INOVA, 41. po redu, održana je u Zagrebu od 8. do 12. studenog 2016. godine. U sklopu INOVA-e održan je 12. projekt Budi uzor u organizaciji Tera Tehnopolis-a, Hrvatske udruge inovatora-poduzetnika, Hrvatskog saveza inovatora i Saveza inovatora Zagreba. U sklopu izložbe predstavljeno je 450 izložaka (330 domaćih i 120 inozemnih iz 21 zemlje sudionice).

Na svečanoj dodjeli priznanja održanoj 16. studenog prof.dr.sc. Željko Turkalj, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku dodijelio je nagrade i priznanja najboljim studentima. U pisanju poslovnih planova natjecalo se 135 studenata, od kojih je 7 najboljih nagrađeno. Svoj su plan predstavili trominutnim izlaganjem pred stručnim žirijem a potom odgovarali na njihova pitanja.

U gastro kutku štanda TERA predstavljeni su proizvodi s inovativnim recepturama i ambalažom.  Nagrada Poljske akademije znanosti pripala je OPG-u Pavičić a nagrada Rumunjskog saveza inovatora OPG-u Đurković. Posebna priznanja i zlatne medalje BUDI UZOR dodijeljene su PZ Rit, BZ Šopac, OPG Glavaš i OPG Mirjana. Grand Prix za najbolju inovaciju dodijeljen je istraživačkoj grupi Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek pod vodstvom dr.sc. Tomislava Matića. Njihov program za bežićno mjerenje bioloških signala je na globalnoj razini proizvod dobio potvrdu inovativnosti i ušao u zadnju fazu dobivanja američkog patenta i EU patenta u četiri odabrane države. Postupak se provodi i u Koreji i Kini. Osvajanje ovih nagrada potvrda je inovativnosti i potencijala koje te inovacije imaju u budućoj komercijalizaciji.

Sljedeće godine od 9. do 11. studenog Osijek će biti domaćin ove najveće izložbe inovacija u jugoistočnoj Europi.

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovo