BodyRecog digitalna je aplikacija koju je osmislila Anita Bušić, magistra molekularne biologije i vlasnica tvrtke Live Good. Iskombinirala je znanje o biologiji s idejom o software programu za personalizirani program prehrane, tjelovježbe, te prevencije teških bolesti i to sve na temelju tjelesnog tipa i oblika tijela pojedinca. Radi se o globalno priznatoj inovaciji za koju je inovatorica već osvojila 23 međunarodne i nacionalne nagrade. Anita Bušić proglašena je i start up poduzetnicom godine te uvrštena među 50 najutjecajnijih žena u svijetu ICT tehnologije.

BodyRecog digitalno mjeri tijelo uz pomoć kamere pametnog telefona ili 3D kamere, iz čega se može doznati jesmo li načinom život i prekomjernim kilogramima doveli svoj život u opasnost od neke krvožilne bolesti, dijabetesa ili karcinoma. Nakon dvominutnog skeniranja tijela, slijedi izvješće na više od 70 stranica o stanju našeg organizma. Radi se o cjelovitoj analizi koja može olakšati posao liječnicima, sportskim trenerima, stručnjacima u fitness centrima, nutricionistima. Aplikacija će biti na tržištu 2017. godine, kada će se početi naplaćivati. Sadašnja aplikacija nije konačna verzija, već će se nadograđivati i prilagođavati specifičnim interesnim skupinama. Nije namijenjena trudnicama, djeci, ljudima patuljastog rasta niti ekstremno pretilima.

Iza ove uspješne poduzetnice krije se zanimljiva životna priča. Rodom iz Sarajeva, dio života provela je u Pakistanu, gdje je s bratom išla u američku školu u Islamabadu i 1980. se vratila u Zagreb gdje je diplomirala na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Radno iskustvo joj je bogato, od radnice u njemačkoj tiskari, do laboratorija za kontrolu hrane u Švicarskoj. U Zagrebu je radila na Institutu za antropologiju, kao profesor u gimnazijama, organizirala razne događaje (Svjetska utrka mira u Hrvatskoj i BiH), te radila kao produkt manager za medicinske proizvode u Zepteru.

No, prekretnica se dogodila nakon tri godine nezaposlenosti kada je Bušić intenzivno smišljala projekt koji će joj donijeti zaradu. Odlučila je razviti vlastitu aplikaciju koja se ne smije moći lako kopirati i mora biti nešto što će ljudima koristiti. Tvrtku je osnovala u Americi, gdje se odvija prodaja i marketing dok se u Hrvatskoj tim stručnjaka bavi istraživanjem i razvojem. Ima sedam zaposlenih te četiri tehnološka partnera i ulagača iz Švicarske.

 

 

 

 

 

Podijeli ovo