Solarna stabla hrvatske tvrtke dar su Kraljevini Maroko. Naručeno ih je 16, dva su već montirana, dva stižu početkom prosinca dok će ostatak koji dolazi tvoriti pravu solarnu šumu.

Smještena su u zelenoj pješačkoj zoni u centru marokanskog grada Marakescha, u kojem se održava 22. konferencija Okvirne konferencije UN-a o promjeni klime. Čelične su konstrukcije u čijoj se razgranatoj metalnoj krošnji nalazi 18 „listova“ odnosno solarnih fotonaponskih modula, te pripadajuća klupa s priključcima za sve suvremene gadgete. Ovu svjetlosnu atrakciju osmislio je, konstruirao i proizveo tim iz varaždinske tvrtke Solvis u suradnji s kooperantima, hrvatskim tvrtkama Inoxmont i Elektrospektar.

Inicijativa za postavljanje stabala u Marakeschu krenula je od našeg veleposlanika u Maroku, koji je posredovao s marokanskim Ministarstvom zaštite okoliša, a ono potom angažiralo UN-ovu organizaciju za industrijski razvoj.

Obzirom na sve veću potražnju i upite za solarnim stablima kao ekološki prihvatljivim izvorima energije, velike su šanse da se nađu u nekakvom vrtu u Dubaiju, ali i na područjima hrvatskih jedinica lokalne uprave.

 

 

 

Podijeli ovo