Gospodarstvo Rijeke se temelji na pet djelatnosti, a to su prerađivačka industrija, skladištenje, stručne znanstvene i tehničke djelatnosti, trgovina i građevinarstvo. Ove su djelatnosti 2015. godine imale udio od 85% u ukupnim prihodima. Najveći broj poduzetnika u Rijeci vezan je uz sektor trgovine s udjelom od 23,7%. Slijede stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti s 880 poduzetnika ili 20,6%. Razvijeno je i građevinarstvo s 10,2% udjela te prerađivačka industrija s 9% dok prijevoz i skladištenje drži 5,1% udjela. Ovih top 5 djelatnosti vežu 75,4% svih zaposlenih u gradu Rijeci. Prema podacima konzultantske kuće Bisonde, u Rijeci trenutno posluje 10548 poslovnih subjekata. Tijekom 2016. osnovano ih je 715, dok je istovremeno ugašeno 955. Primjerice, riječka farmaceutska tvrtka Jadran Galenski Laboratorij 3. je po veličini u svom sektoru u Hrvatskoj a lani je otvorila novu tvornicu. Posebno je vidljiv rast u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima te sve većem broju poduzetnika i povećanju njihovih prihoda u području projektiranja u segmentu brodogradnje i arhitekture.

Danas je na svakom koraku vidljiva tranzicija Rijeke iz lučkog i industrijskog grada koji se sve više okreće poduzetništvu i turizmu. S ciljem daljnje transformacije, podizanja kvalitete urbanih prostora, stvaranja novih prepoznatljivih gradskih ambijenata, te prostora za razvoj gospodarskih aktivnosti, investicijski ciklus će se nastaviti realizacijom novih projekata.

Andrija Vitezić, gradski pročelnik za poduzetništvo, ističe važnost suradnje i sa Sveučilištem u Rijeci s kojim surađuju u nekoliko projekata.

Tu je i riječka luka koja ostvaruje brojne pozitivne efekte za nacionalno gospodarstvo. Ulaskom Hrvatske u EU za riječku su se luku otvorile brojne mogućnosti poput ukidanja carinske zone, bolje cirkulacije robe, više direktnih domaćih i stranih ulaganja te povezivanje europskog i azijskog tržišta. Projekti poput Gateway i Waterfront, proširenje skladišne zone Škrljevo, nizinska pruga Rijeka-Zagreb-Botovo, te prometno logistički centar Miklavija vrlo su važi ne samo za grad Rijeku već i za Hrvatsku. Rijeka se usmjerila i na razvoj starup-ova temeljenih na implementaciji novih tehnologija.

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovo